Kosovo?

Autor: Borsky

Sećam se da su pre par dana narodu urlali ovakve parole … „Niko nam neće oteti Kosovo i Srbija će biti jaka i stabilna zemlja ukoliko izaberemo proevropski orijentisanog kandidata znamo ovo i znamo ono ali to tako biti mora i tačka“…. Još su govorili… „Ukoliko se narod opredeli za kandidata Radikalne stranke nastaće haos u zemlji , Kosovo će biti sigurno izgubljeno a mi ćemo ući ponovo u izolaciju i nemilost medjunarodne zajenice“.
Svašta su još pričali – ne znam koji su i šta su …neću ni imana da ih pomenem … ali mi se smučilo.

Smučilo mi se toliko da ne znam kako uopšte uspevam da iskucam ovaj tekst ali nekako osećam da moram to da uradim i to što pre. Od negde četiri popodne se tresem i žderem i sam bi’ sebe izujedao od muke …

Definitivno i konačno smo se obrukali i pokazali Svetu ko smo šta smo i ….. za šta smo … Pokazali smo definitivno da nismo za EVROPU a i šta će nama to – to je ionako velika, masna i perverzna prevara pa bolje nam je da ostanemo ovako divlji, halapljivi, sebični i nedokazani jer se na neka osnovna i elementarna pravila nikada nećemo navići čak i da sutra u istu udjemo ….

Sve bih to nekako i progutao … teško ali bih progutao da u poslednjih nekoliko sati nisu počele da se radjaju inicijative za organizaciju protesta, herojskh demnstracija i ne znam čega još ne…. Samo nam nedostaje da neko kaže da je „sve ovo ničim izazvano“ i da žurka bude kompletno luda.

I na kraju ovog živčanog teksta želim da poručim Vladi Republike Srbije da u buduće ne brani nikoga, da se ne petlja i ne zagorčava ljudima život … jer bezazlenije i bolje za narod nažalost je da nastave sistematsko uništavanje Srbije ukoliko postoji nešto što još nije uništeno – to im mnogo mnogo bolje ide. Čučanje „sa svojim narodom“ je ipak došlo prekasno i vrhunac je je licemerja ….
Možda sam još nešto hteo da napišem ali sad više ne znam. Možda će mi sad biti lakše…. Sa’ ću da vidim ….

A šta vi kažete?

9 Komentara

 • darko

  18. februar 2008. at 00:36

  Odavno nisam procitao ovako iskren a jos vise dobar a kratak tekst. U svemu napisanom sam nasao ono sto i meni bukta u grudima i boli. Medjutim vise boli to sto ne znam dal’ sam lud ili zbunjen. U svakom slucaju osecam se bas kao u onoj poslovici o „ludom i zbunjenom“. Ovaj moj ludi srpski mozak je izgleda totalno ispran, jer mi se samo neke slicice ovih dva dana motaju po glavi… „Kosovo nema cenu“ i „Kosovo nije na prodaju“. Valjda je to neka nova rec u savremenom svetu (prosvetlite me). Jos je ostalo da vidimo koliko kosta Srbija, jer sve sto mrda u Srbiji izgleda da „isto nema cenu i nije na prodaju“.

 • borsky

  18. februar 2008. at 00:44

  Tekst je u stvari trebao da se zove jednostavno „Sramota“ ali … i bez takvog naslova je sramote previse. i to svih nas da se razumemo … a pre svega onih koji koji koliko vidim nemaju ni ideje , nacina

  ……a ni obraza.

 • Goran

  18. februar 2008. at 00:53

  Po Srbiji se ljudi tuku sa policijom, neredi na sve strane, ima dosta povredjenih. Sta mi to radimo? Zbog koga. Protiv koga. I zasto opet sami sebe pljujemo i sakatimo. Pa zar i u ovom trenutku da imamo haos. Gde si demokratska, evropska integracijo…. Buljim u TV ceo dan nesto se „silni intergisani srbo-evrpoljani“ ne pojavljuju – samo ona dva tri mucenika….

 • Kanibal

  18. februar 2008. at 01:50

  Mislim da ste još ponajviše u pravu u pasusu koji počinjete rečima: „I na kraju ovog živčanog teksta…“ Mnogo je licemerja oko nas. Nepodnošljivo je. I ja čučim čitavo popodne i buljim u TV. Čak sam sebi dopustila i luksuz da se… rasplačem! Nad svime što nam se dešava poslednjih decenija i nad ovim danas vrhuncem svih vrhunaca. Ministri pružaju moralnu podršku Srbima na Kosovu! Bogami je njima potrebno mnogo više od toga. I šta sad ti ministri ‘oće? Pa za ovo smo mi obični smrtnici znali još pre nekoliko meseci, a ko zna koliko dugo vođe ove nesrećne države znaju šta će se dogoditi. Da će se ovo dogoditi, svi smo znali onog trenutka kad je potpisana famozna rezolucija 1244 i kad je strana vojska umarširala na našu teritoriju. Malo toga se od tada uradilo da do ovoga danas ne dođe. Ni ja ne shvatam čemu sada ovi protesti, tuče sa policijom (i oni su Srbi, zar ne). Opet se mi međusobno tučemo, uništavamo sopstvenu imovinu i ono malo ugleda što nam je ostalo. Protiv sam ovog najavljenog skupa u Boru – ne znam čemu i kome će to poslužiti. Ko će to videti i „primiti k znanju“. Nadam se samo da neće opet razbiti „Pelivan“…

 • Aleksandar

  18. februar 2008. at 15:11

  A kad je srpski narod koristio mozak i kad je složno i promišljeno radio dobro samom sebi? Pa nikad. Zašto bi to sada bio izuzetak? Onima što su tukli, lomili i palili, glava služi za frizuru i tamne naočari za sunce, ne za razmišljanje.

  @Darko: za te parole što ti se motaju po glavi, apsurdne su zato što su zakasnele.

  Valjda će sada, nadam se, političari da se isfiltriraju, obzirom da više nemaju džokera za (pred/post)izborne kampanje. Možda sad stvarno nešto i urade konkretno za nas, ovde, u Srbiji.

 • borsky

  18. februar 2008. at 16:46

  Ukoliko iz svega što se dešavalo ne bude izvučena pouka bićemo u ozbiljnom problemu. Ipak čini mi se da su opšte nezadovoljstvo uz svesrdnu pomoć destruktivnih snaga kao i godinama loše usmeravana eneragija preovladale u proteklih nekoliko sati a to je rezultat dugogodišnjeg potiskivanja postojećih problema u drugi plan.
  Niko se nije brinuo o tome šta su i ko su idoli naše omladine baš kao što nikog nije bilo briga za Kosovo i probleme naroda tamo. Sada će biti prilično teško odjednom sve ispraviti a već se nazire nasilje širih razmera, medjutim ne smatram da je to nešto nelogično ili novo a ni te momke ne smatram kriminalcima.
  Taj revolt je mnogo širih razmena i nije uzrokovan samo dogadjanjima na Kosovu iako je Kosovski problem bio indikator … Dugogodišnja izolacija i nezadovoljstvo generacija unazad su učinile svoje.

 • darko

  19. februar 2008. at 01:23

  @Aleksandar: Da, bas sam ih zato i napomenuo sto ih je bila puna Srbija sad kada vise nemaju efekta. Uostalom izgleda da nam je sve tako, nekako zakasnelo….