Brajan Feri i Roksi mjuzik sinoć u Sava centru

Belefov muzički program, 1. avgusta predstavlja još jednu stranicu iz rok-istorije, Erika Bardona i Enimalse

Roksi mjuzik u subotu najavili svoj sinoćni koncert

Brajan Feri (Bryan Ferry) i grupa Roksi mjuzik (Roxy Music), koja se ponovo okupila posle gotovo dve decenije pauze, nastupili su sinoć u Sava centru, u okviru Beogradskog letnjeg festivala – Belef. Roksi mjuzik ekipa stigla je dan ranije u Beograd i održala konferenciju za novinare, najavivši tako svoj sinoćnji nastup. Brajan Feri rekao je, tom prilikom, da ne zna kako će zvučati novi album grupe Roksi mjuzik, prvi od 1982, ali je dodao da će on sadržati elemente iz čitavog opusa tog čuvenog art-rok benda. Upitan kako bi grupa izgledala da Ino nije otišao, njen gitarista Fil Manzanera odgovorio je – „Bila bi isto ovako dobra, samo drugačija“, a Feri je dodao – „Otkrićete na novom albumu“.
Nastali iz art-rok pokreta s kraja 60-ih, Roksi mjuzik bili su fascinirani modom, glamurom, filmom, pop artom i avangardnom umetnošću, čime su se i razlikovali od ostalih bendova tog vremena. Bend je, počev od prvog albuma „Roxy Music“ 1972, razvio sofisticirani i zavodljivi soul-pop, a početkom 80-ih praktično je postao prateći sastav Ferija, zbog čega nije bilo iznenađenje kada je on početkom 80-ih napustio grupu, na vrhuncu njihove karijere, kako bi nastavio solo karijeru. Razočaran što Feri nije želeo da snimi njegove kompozicije, drugi lider početne postave benda, Brajan Ino napustio je bend već posle drugog albuma. Album „Avalon“, objavljen u leto 1982, bio je njihov najbolji album s kojim su na vrhu britanske top liste ostali tri nedelje. Hit singlovi s ovog albuma bili su „More Than This“ i „Take a Chance With Me“. Bio je to ujedno njihov jedini album koji je u SAD dostigao zlatni tiraž, a tokom godina i platinasti. Posle tog poslednjeg zajedničkog projekta, Feri se okrenuo solo karijeri, a gitarista Fil Manzanera i saksofonista i oboista Endi Mekej su 1985. osnovali bend Explorers. U originalnoj postavi je i bubnjar Pol Tomson. Bend se ponovo okupio 18 godina kasnije, a u okviru evropske turneje, koju je započeo 5. jula u Dablinu, nastupio je i u Atini i Ohridu.
U okviru Belefa, čiji je muzički program započet gostovanjem Goku bubnjara, a zvanično otvoren koncertom čuvene američke umetnice Lori Anderson, 21. jula u Bašti Sava centra nastupiće Kamerni orkestar kineske televizije na tradicionalnim instrumentima, a 1. avgusta u Sava centru održaće koncert legendarni Erik Bardon i Enimals (Eric Burdon and The Animals), koji će predstaviti novi album „Soul of Man“. Za 11. avgust u CZKD najavljen je koncert špansko-grčkog gitarskog dua Melis, a za kraj Belefa najavljen je Mocartov muzičko-filmski festival, povodom 250. godišnjice rođenja tog kompozitora. SEECULT.org