Zakrpljena Srbija

Autor: Zoran Hristić
[objavljeno: 24/09/2009] Politika ONLINE

Krenem za Negotin. Autoput, jedini. U Evropi je nezamislivo da jedna zemlja ima samo jedan autoput sa dobrano zakrpljenom desnom stranom. Ali kad skrenete za Zaječar više ne vozite putem nego po zakrpama. Nije samo to. Skrenite bilo gde na sporednije srpske puteve, budite sigurni da ćete voziti po zakrpljenoj Srbiji. Narod može da se obuče po poslednjoj modi i da ne bude zakrpljen, ali fundament prosperiteta zemlje ostaje i dalje zakrpljen. To nije zalutali metak koji vas ,,zakrpi”. Čuveni srpski ,,metak” je toliko zatajio da bi trebalo da se oslonimo na kinesko iskustvo kako bi zakrpili natalitet. E moj prijatelju, pokojni Miliću od Mačve, čudesni slikaru, da možeš da mi kažeš gde su Sorabi pa da se upišem u njih kao srećna zakrpa! Naravno, Soraba.

Umesto Ljubomira Živkova čiji smo ,,Retrovizor” pomno slušali na B92 pojaviće se, pretpostavljam, režimska zakrpa u stilu novog zakona o informisanju. Objašnjenje čelnih ljudi B92 da je to učinjeno iz ekonomskih razloga, kao da je Ljubina emisija trošila rezerve zlata, čista je baljezgarija, a na moje iznenađenje. Za njih je normalno da Ljubina zakrpljena automobilska šklopocija gilja zakrpljenim drumovima, što ne prija krpežima od mozgova kojima obiluje Srbija i njene institucije zadužene za nabavku kvalitetnih zakrpa. Evo dokaza. List ,,Novosti”, od 17. septembra, donose članak pod naslovom: ,,Krpi se minus”. Minus budžeta biće zakrpljen pozajmicom od MMF-a. Ne mogu da zamislim količinu love za ovu zakrpu. Bože, sačuvaj nas od skupih zakrpa, jer kad budemo primorani da ih vraćamo postaćemo gologuza nacija.

Naš ministar inostranih poslova isposlovao nam je da bez viza ulazimo u Izrael. Nagrnite Srbi u sveti grad Jerusalim, bio sam, hadžija sam, jer tamo je toliko lepo, između ostalog, i zato što nema naših crkvenih veledostojnika da vas zakrpe Sodomom i Gomorom.

List ,,Politika” se usudi da objavi istinu da je smrt u Srbiji jeftinija od sahrane. To je jedina Srbija istine i tu ne pomažu omiljene verbalne zakrpe srpskog parlamenta u kome sede delegati sakupljeno skrpljeni od ,,kojekude”.