Vlaška muzika

Početkom avgusta na Bor-grad INFO blogu objavljen je tekst „Rumuni ili Vlasi“. Bio je to pokušaj da se citiranjem veoma interesantnog teksta koji je na  MyCITY napisao bobby pripadnici ove grupacije nekako uključe u komentarisanje a samim tim i u blogovane. Komentara je blilo svakojakih i nisam imao previše posla oko toga iako je videćete tamo bilo i veoma „jakih“ parola i ambicioznih zamisli. U jednom tekstu obuhvaćen je  fenomen vlaške magije međutim skromno predznanje i veoma mali broj izvora sa ovom tematikom učinio je svoje pa je i to nekako ostalo nedorečeno.

Medjutim kada je vlaška muzika u pitanju mogu Vam reči mnogo toga . Odrastao sam u vlaškom kraju a posle nekoliko tekstova o muzici i muzičarima Istočne Srbije koje je napisao na svom blogu moj mladi kolega Alksandar Kulić reših da napišem par reči i sve ilustrujem sa par audio numera.

Vlaška muzika spada u red najbogatijih i najkvalitetnijih. Mešavina izuzetnog moldavskog ritma tradicionalna rumunska melodičnost kao i učinak mađarskih instrumenata čine je praznikom za uvo svakog iole muzički obrazovanog ili jednostavno zainteresovanog etnofila ili slučajnog slušaoca. Bilo da je u pitanju instrumentalna interpretacija  ritmičnih i orginalnih narodnih kola ili narodnih pesama sa vokalnim solistom (kojima jedino ponekad zameram na neadekvatnim tekstovima,  vlaška muzika se može slušati u svakoj prilici. Naravno predrasudama i starinskim tumačenjima na temu svega što je „vlaško“ ne treba dati prostora – ni najmanje jer su oni po pitanju muziciranja izuzetni majstori i umetnici.

Pre dva godine imao sam priliku da nekoliko puta razgovaram sa gospodinom Vladanom Vučkovićem Pajom koji je svoj drugi autorski rad – album „Na istoku zapada“ posvetio obradi vlaške narodne muzike potvrdivši na najbolji način moje gore navedene stavove.

Ilustracija svega rečenog  neka bude prevo numera Un Pârintje Poce Krestje

[audio:http://www.bor-grad.com/mp3-download/UnPârintjePoceKrestje.mp3]

i Mladenačko kolo u interpretaciji Orkestra Milije Gudžiće – Gudže

[audio:http://www.bor-grad.com/mp3-download/MladenackoKolo.mp3]