Viminacijum

U subotu 7. jula, Viminacijum ce biti jedna od sedam ekoloskih prestonica u svetu, u okviru projekta “Spasimo planetu”, sa manifestacijom “Rimska noc”.Nas poznati arheoloski lokalitet ce, u projektu SPASIMO SAMI SEBE [ Save Our Salves], prepoznatljivim pod nazivom SOS, koji je inicirao bivsi americki potpresednik Al Gor, ucestvovati zajedno sa Njujorkom, Londonom, Sidnejom, Johanesburgom, Rio de Zaneirom i SSangajom, kada ce tokom 24 sata te planetarne manifestacije nastupiti oko 150 najpoznatijih muzicara. Medju njima ce biti i Madona, Leni Kravic, Bon Dzzovi, Djuran Djuran, SSeril Krou…U okviru “Rimske noci” u Viminacijumu, nastupice nasa poznata grupa “Van Gog”, a najnoviji CD, sa muzickim materijalom nekadasnjeg velikopg benda “Ekaterina Velika”, predstavice Ivan Fece Fircci sa velikom grupom muzicara.

Ministar kulture Vojislav Brajovic rekao je da ce jedna od najznacajnijih aktivnosti ministarstva biti da stiti kulturnu bastinu, napominjuci da je Viminacijum dobar primer da je doslo vreme da se kulturni upise na mapu nase kulturne politike.

000.jpg009.jpg
Pomocnik ministra kulture za kulturnu bastinu i direktor projekta Viminacijum, Dr. Miomir Korac, ocenio je izuzetnim to sto ce Viminacijum u Srbiji, na 24 sata biti jedna od sedam planetarnih prestonica. Podsetivsi da je na tlu Balkana bilo cak 17 rimskih imperatora, najvise posle prostora danasnje Italije, Korac je ocenio da to sto danas imamo sta da plasiramo svetu iz proslosti, moze biti izuzetno vazno za nasu buducnost.

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac smatra da je manifestacija, mada nosi svetski predznak, mnogo vaznija za nas same. Ona nam salje poruku vere i optimizma da smo kadri da napravimo i bolje i vise.

Kako i dolikuje Viminacijumu, najvecem gradskom naselju u centru rimske provincije Gornje Mezije, koji je nastao sredinom I. veka, u subotu od 19 sati gosti ce biti prevozeni do Carskog mauzoleja u rimskim dvokolicama, potom ce uslediti pompa, svecani defile, u cijoj povorci ce biti senatori i liktori, a ceremonija svecanog otvaranja bice proglasena ispred taverne “Kod imperatora”. Bice obavljen i rimski ritual prinosenja zrtve [zrnevlje i vino] bogovima. Gosti ce imati priliku da sidju i u podzemni svet gde ce moci da vide najlepse kasnoanticke freske Rimskog carstva. U Carskom mauzoleju [ car Justinijan], bice odrzan koncert klasicne muzike i rimska vecera, a od 22 sata na glavnu scenu ce izaci grupa “Van Gog”, a posle nje Fircci sa velikom grupom muzicara.

Radiotelevizija Srbije ce u subotu zabeleziti sva zbivanja na Viminacijumu i direktno se ukljucivati u sve informativne emisije, a gledaoci ce na 2. programu RTS od 10 sati ujutru, pa u naredna 24 sata moci da gledaju prenos koncerata iz sedam svetskih prestonica.

Tekst: Vesna Krstić