Viminacijum kao moderan centar

Kostolac — Naučno-istraživački centar Viminacijum, čija je ukupna površina 4.000 kvadrata, do kraja avgusta biće pokriven.

Trenutno su pri kraju radovi na pokrivanju centra ovog istorijskog spomenika. Kada objekat bude završen biće u funkciji naučno-istraživačkog rada, razvoja turizma i daljih iskopavanja na ovom lokalitetu.
Po rečima direktora projekta Viniminacijum i pomoćnika republičkog ministra kulture Miomira Koraća, objekat ima kongresnu salu visoku 5,5 metara potpuno uređenju u rimskom stilu sa najboljim mozaicima naših ali i italijanskih slikara, prostor od 1.000 kvadrata za muzej, baviće se i istraživačkim radom, imaće 110 ležajeva, otvorenu školu za edukaciju kadrova pre svih arheologa, istoričara, istoričara umetnosti ali i iz drugih oblasti.
Po rečima Koraća, biće otvoren i savremeni SPA centar uklopljen u ambijent kakav je bio u III i IV veku, u vremenu kada je Viminacijum bio sedište rimskih legionara, vojni logor i glavni grad Gornje Mezije.

Viminacijum će vrlo brzo biti osposobljen za ekonomsko poslovanje, odnosno sam sebe će izdržavati. Upošljavaće više hiljada ljudi, a sa turističkog aspekta postaće jedinstven srpski brend.
U viminacijumski naučno-istraživački centar uloženo je 1,2 miliona evra, a pored NIP-a deo sredstava obezbedilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Tu su i donacije američke i nemačke vlade i Elektroprivrede Srbije.

Već naredne godine biće postupno otkriven i sređen veliki amfiteatar sa 12.000 mesta, potpuno isti kao u vreme kada su u njemu boravili rimski imperatori.
Na ovom objektu isključivo će se služiti u rimskim togama, junaci rimske priče biće svakodnevica, a ovakav način turističke prezentacije jedinstven je u Evropi, rekao je Korać.

Na propagandi Viminacijuma učestvuju mnogi poznati umetnici. Tako će 30. avgusta u viminacijumskom parku pevati najkoloritniji sopran današnjice francuska primadona Ema Šaplen.
Dolazak na donatorski koncert svetske dive najavilo je 18 ambasadora, državno rukovodstvo Srbije, ali i 300 tzv. VIP posetilaca, odnosno velikih donatora.

Izvor: Tanjug