Veterani UNS-a osporavaju izbor

Aktiv novinara veterana Udruženja novinara Srbije juče je saopštio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poništilo prvostepeno rešenje Policijske uprave Beograda o upisu Ljiljane Smajlović predsednice UNS-a u registar ovlašćenih lica. MUP je u ovom slučaju postupao po žalbi aktiva veterana koji je osporio upis u registar predsednice udruženja, koja je na to mesto izabrana u maju ove godine na Skupštini UNS-a u Vrnjačkoj Banji.

– Time je upravni postupak završen, a to znači da UNS može ili da podnese nov predlog za registraciju Policijskoj upravi grada Beograda ili da se žali Vrhovnom sudu Srbije. Time je izbor Ljiljane Smajlović anuliran i to znači da ona može da se pojavljuje u javnosti kao privatno lice ali ne i kao predsednica UNS-a – objašnjava Mirko Marinović, predsednik Aktiva novinara veterana.

– Predsednika Udruženja novinara Srbije ne bira MUP već Skupština UNS-a, koja je na to mesto sa 195 glasova izabrala Ljiljanu Smajlović, dok je 52 glasa dobio Đuro Bilbija kao protivkandidat – rekao je juče Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Po njegovim rečima, drugostepenim rešenjem kojim je poništeno ono prvobitno o upisu u registar „nalaže se prvostepenom organu da u roku od mesec dana donese novo rešenje”. Time smatra Brajović nije preinačeno već doneto rešenje nego je MUP tražio da se donese rešenje koje bi dalo objašnjenje za sve navode iznete u žalbi. UNS je pre nekoliko dana obavešten da se prvostepeno rešenje ukida, ali Brajović kaže da nisu dobili žalbu Aktiva novinara veterana kako bi mogli da se izjasne o navodima sadržanim u njoj. On podseća da je MUP-u dostavljena sva dokumentacija iz koje se vidi da je izbor Ljiljane Smajlović bio legitiman, a ukoliko bude zahteva dostaviće i dodatnu dokumentaciju. U ovom najnovijem rešenju po njegovom tumačenju „nema naznake da se ime predsednica UNS-a briše iz registra kao i njeno pravo potpisa”.

M. Petrić