Umro glumac Boris Dvornik

bdvornik.jpgJedan od najpoznatijih hrvatskih i jugoslovenskih glumaca Boris Dvornik umro je noćas u splitskoj bolnici u 69. godini, javili su hrvatski mediji.

Među filmovima koji su ga proslavili su „Deveti krug“ (1960), „Martin u oblacima“ (1961), „Prekobrojna“ (1962), „Most“ (1969), „Sutjeska“ (1973) i „Neretva“ (1969), kao i filmovi „U gori raste zelen bor“ Antuna Vrdoljaka i „Opklada“ Zdravka Randića za koje je 1971. dobio i svoju prvu Zlatnu arenu na prestižnom filmskom festivalu u Puli.

Osim u preko 40 filmova, Dvornik je glumio i u 20 serija snimanih u Hrvatskoj i Srbiji. Iako će ostati zapamćen kao zvezda komedija, nastupao je u svim filmskim, pozorišnim i televizijskim žanrovima.

Dvornik je rođen 16. aprila 1939. u Splitu, a posle mature u Srednjoj glumačkoj školi u Novom Sadu upisao je Kazališnu akademiju u Zagrebu.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka našao se među najtraženijim jugoslovenskim glumcima, a do raspada SFRJ bio je veliki prijatelj sa srpskim glumcem Velimirom Batom Živojinovićem. Verovatno najširu popularnost stekao je sa ulogama u TV serijama „Naše malo misto“, „Kapelski kresovi“ i „Velo misto“.

24. mart 2008. | Tanjug