Umro glumac Boris Dvornik

bdvornik.jpgJedan od najpoznatijih hrvatskih i jugoslovenskih glumaca Boris Dvornik umro je noćas u splitskoj bolnici u 69. godini, javili su hrvatski mediji.

Među filmovima koji su ga proslavili su “Deveti krug” (1960), “Martin u oblacima” (1961), “Prekobrojna” (1962), “Most” (1969), “Sutjeska” (1973) i “Neretva” (1969), kao i filmovi “U gori raste zelen bor” Antuna Vrdoljaka i “Opklada” Zdravka Randića za koje je 1971. dobio i svoju prvu Zlatnu arenu na prestižnom filmskom festivalu u Puli.

Osim u preko 40 filmova, Dvornik je glumio i u 20 serija snimanih u Hrvatskoj i Srbiji. Iako će ostati zapamćen kao zvezda komedija, nastupao je u svim filmskim, pozorišnim i televizijskim žanrovima.

Dvornik je rođen 16. aprila 1939. u Splitu, a posle mature u Srednjoj glumačkoj školi u Novom Sadu upisao je Kazališnu akademiju u Zagrebu.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka našao se među najtraženijim jugoslovenskim glumcima, a do raspada SFRJ bio je veliki prijatelj sa srpskim glumcem Velimirom Batom Živojinovićem. Verovatno najširu popularnost stekao je sa ulogama u TV serijama “Naše malo misto”, “Kapelski kresovi” i “Velo misto”.

24. mart 2008. | Tanjug