Uhapšeni lideri ruske opozicije

Moskva – Ruska policija razbila je danas u Moskvi protest opozicije i privela nekoliko lidera.

24. novembar 2007. | 15:19 | Izvor: Beta, Tanjug – Objavljuje B92

Među privedenima je i bivši svetski prvak u šahu Gari Kasparov, javljaju agencije. Na demonstracijama protiv politike Kremlja i predsednika Vladimira Putina u organizaci Kasparovljeve stranke Druga Rusija, okupilo se oko 3.000 ljudi. Policijske snage opkolile su demonstrante, a tada je oko 150 ljudi iz mase pokušalo da probije policijski kordon i pokušalo da prodre do zgrade Centralne izborne komisije.
Među privedenima je i lider Nacionalne boljševičke partije Eduard Limonov, jedan od bliskih prijatelja i partnera Kasparova.
„Moramo da prevaziđemo strah koji režim koristi kako bi se održao na vlasti. Za Putinov režim naša zemlja služi samo za bogaćenje“, rekao je Kasparov okupljenima pre nego što je priveden.
Gari Kasparov je inače jedan od najžešćih kritičara predsednika Putina uoči predstojećih parlamentarnih izbora zakazanih za 2. decembar.

Policija je inače dozvolila današnji skup opozicije, ali je zabranila demonstrantima da marširaju ispred zgrade Centralne izborne komisije.
U moskovskoj policiji nisu želelida daju nikakve komentare povodom razbijanja demonstracija i provođenja Kasparova.

Putinovo učešće na izborima legalno

Žalbeno veće Vrhovnog suda Rusije potvrdilo je danas legalnost učešća ruskog predsednika Vladimira Putina u kampanji pred izbore za poslanike ruske Dume (donjeg doma ruskog parlamenta), 2. decembra.
Veće je odbacilo žalbu opozicione partije Savez desnih snaga (SPS) i potvrdilo odluku Vrhovnog suda, koji je 20. novembra odbio da sa liste kandidata Jedinstvene Rusije (JR) za deputate skine ime ruskog predsednika.
Sud je tada utvrdio da je učešće Putina na izborima za peti saziv Dume zakonito, kao i da ruski predsednik nije prekršio izborno zakonodavstvo, a ostavio je podnosiocu zahteva rok od pet dana za žalbu.
SPS smatra da je Putin, koji je nosilac liste JR na izborima, u dosadašnjoj kampanji kršio pravila predizborne agitacije, smatrajući da se koristio svojim položajem i agitovao za JR tokom obraćanja naciji i prilikom nedavnog obilaska Krasnojarska, što su prenosile centralne televizije.