Twitter zajednica #JaZaJapan

Inflacija, politiknstvo nasumice, nedorađene političke i druge vrednosti, pad nataliteta, morala i debakl sistema vrednosti, opčinjenost širokih narodnih masa rijaliti programima, prodaja svog ugleda i imena na kilo ili na nekoliko stotina grama pred milionskim auditorijumom i očima onih koji ništa ne znaju a ničemu ih i nismo ni naučili, vladaju regionom bez časnog imena i pamtivog prezimena.

Ove su pojave skoro izbrisale iz sećanja sve potonje ratove i neslaganja, prizvale zaborav za hiljade izginulih i prebeglih dok ogroman novac koji je kao i mnogo puta ranije uludo potrošen, samo da bi neko svoje račune i kontoe namazao sa što više nula u svim dezenima važećoh svetskih valuta, podelio narodu još veću bedu, jad i očaj. Strah. Svi smo isti i pišem jer znam da imam pravo i obavezu da Vas prozovem, upozorim ili jednostavno nasmejem.

Sve ukazuje na to da se dešavaju samo loše istvari, jer one dobre , plemenite i zasta vredne i kad ih bude, ne dođu na red od gomile bljuvotina kojima nas svesno opslužuju krojači javnog mnjenja pravdajući sve interesom naroda i opštim dobrom uz milion izgovora i definicija približnih blebetanju. Gde idemo i šta će na kraju biti sa svima nama.

Pre nekoliko dana Japan je delom porušen u najjačem zamljotresu koji pamtim, a sve je u jednom delu zemlje izlazećeg sunca poravnao cunami čije slike i video zapisi haraju internetom. Ne mogu da odgledam ni jedan do kraja. Uhvati me strah i panika dok slušam ženu kojoj je vodena stihija isčupala dete iz ruku, čoveka koji je u svojoj kući plutao po vodenoj stihiji sve dok se nije skroz raspala i izjave onih koji pričaju kao heroji o svojoj nesreći ne pokazujući mnogo emocija.

Najpoučniji deo moje priče je vest da u srušenim delovima Japana građani ulaze u porušene trgovinske objekte i uzimaju samo ono što je krizni štab Vlade Japana odobrio, a to su flaše i baloni vode. Tu sam stao i pola sata nepomično zurio u TV. Hteo sam da plačem ili urličem ali ne samo zbog njih. Hteo sam da izbacim iz sebe sva svoja osećenja setivši se naše halpljivosti, nediscipline i nerazumevanja. Hteo sam da zalajem zbog tog sramnog pokušaja da se poredim i na taj način svoj narod izvrgnem podsmehu i osudi ali iako nisam Japanac i nikad neću biti divim se tim ljudima i želim da im pomognem.

Možda ću  prateći vesti iz dalekog Japana upoznati nešto od njihovog načina razmišljanja i uspeti da shvatim kako bi mi ovde mogli da se izlečimo od duboko usađene netolerancije, zluradih podmetačina, alavosti i zauvek odbacimo krilaicu „Lako ćemo“ koja je ipak samo ružan deo naše tužne istorije. Naravno da se ništa ne može postići preko noći ali od japanskog naroda mnogo možemo naučiti baš u ovim trenucima kada im je najteže. Zato sam pisao- i  želim da znam da sam to uradio ja, #JaZaJapan

Dobru stvar je teško uraditi ili u najboljem slučaju prvesti uspešnom i željenom ishodu, jer je loših previše, ali kako se od predloga koji je dao @torbica a u svoje ruke preuzeli @iva_tanackovic i @milosdjajic došlo do ideje da i mi možemo i hoćemo da pomognemo narodu Japana, se može pričati i ta će priča biti dobra, produktivna i uspešna.

Nekoliko sati kasnije:

Crveni krst Srbije otvorio je bankarski račun za pomoć žrtvama zemljotresa u Japanu i pozvao građane, preduzeća i ustanove da se uključe u akciju prikupljanja novčanih priloga.

Novac može biti uplaćen na račun Crvenog krsta Srbije u Privrednoj banci a.d. Beograd, broj 255-0013100104000-04, sa naznakom „Pomoć stanovništvu Japana“. Prikupljeni novac biće upućen japanskom Crvenom krstu, kako bi se omogućilo dostavjanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.