Tvrda kora internetskog Bora

Život mi nije dopustio da neke stvari učinim boljim na mestima gde sam to mogao da uradim. To mi se ponovilo još dva puta i onda sam odlučio.  Sve što mogu učiniću, da pokažem da može da bude bolje…“ne žaleći da u toj borbi dam i svoj život“. Inače, ja živim u Boru.

Boksom se nisam bavio, kilaža mi nije dozvoljavala da upražnjavam sprinterske discipline, para sam uvek imao ali je oko mene uvek bilo onih koji su to brzo i efikasno trošili pa mi je ostalo jedino slobodno polje u oblasti interneta. Pre pet-šest godina većini nije padalo na pamet zašto provodim sate pred monitorom, a ostali su bili ubeđeni da se ja to samo igram(neki od njih do danas nisu promenili svoje mišljenje).  Sećam se da su mi se podsmevali uz obavezno pitanje  „Dobro i šta ti imaš od toga“?

Kao potpuni autsajder u čitavom regionu 2005. godine kupio sam internet domen pod nazivom www.bor-grad.com , a malo nakon toga uspeo sam da dođem do domena www.gradskiservis.com. Već kad sam kupio domen www.krajina.rs, postao sam ponosni vlasnik više web-lokacija i shvatio da u rukama imam odlične alate i da s njima nešto vredno valja učiniti.

Zato sam sredinom 2010. godine osnovao “Udruženje ISTOK” (http://istok.org.rs/blog/) i sa grupom saradnika i prijatelja pokrenuo “East Weekend Fest” kao odgovor moje istočne Srbije na popularnost starijeg brata sa severa “EXIT”-a”, južnog brata “Nišvila” iz Niša, takođe i kao odgovor trubadurima sa zapada u Guči. Početak i uspeh ovog festivala uverili su me da radim nešto zaista važno. Međutim, vratimo se par koraka unazad.

Web-prezentacija www.bor-grad.com/video namenjena je građanima Bora širom dijaspore koji do nedavno nisu pokazivali dovoljno strpljenja da čekaju i “cede” informacije o njihovom kraju koje su najčešće plaćale danak uskospojenim “filterima i cenzurama” raznog kova. Ja sam odlučio da objavljujem sve i nisam birao stranu. Da ponekada jesam navijao, priznajem – jesam, kriv sam.

Taj gradski servis zamislili smo kao borski INFO centar, a www.krajina.rs je u jednom trenutku pretila da postane pregledna internet kolekcija svih vesti iz Timočke krajine.

Međutim, kako ni drugi nisu sedeli skrštenih ruku pojavilo se dosta informativnih centara, portala, glasila, a i zvanični mediji su stidljivo promolili svoje pipke iz ponora svog neznanja i prosto zapušili informativnu scenu. Prepisivali smo jedni druge, prepravljali redosled reči, pravili različite fotografije ali je vest iz Bora bila uvek ista i po pravilu – uvek jadna. Svakim prepisom još jadanija.

“Udruženje ISTOK” kao neprofitna organizacija uz veliku pomoć majstora internet komunikacije sa borskih ulica kakvi su Zoran Stanković, Miloš Petrović, Nemanja Tobić, Nenad Dimitrovski i uz pomoć zapaženijih imena borske Turističke organizacije, Centra za kulturu i nekih lokalnih političara (koje smo uspešno amputirali iz stranačkog konteksta) pokrenula je manifestaciju „East Weekend Fest“. Ove godine festival će biti održan 7. i 8. maja u hotelu “ALBO” u Boru.

Moram da kažem da sve što niz političkih garnitura nije uspelo da učini na planu promocije nađeg grada i okoline, još manje da upozna svet sa alternativnim mogućnostima razvoja – mi smo objedinili i ubeđeni smo da će se to tokom ova dva dana u maju  jasno videti.

Okupićemo javne ličnosti ali u ulozi korisnika interneta i društvenih mreža, uspeli smo da u sve po prvi put uključimo i Srpsku pravolsavnu crkvu, a očekujemo i veliki broj profesionalnih stručnjaka iz PR struke koji će već znati šta bi i kako trebalo raditi.

Svaka vest na Twitter-u, svaki post borskih blogera koji su među najuticajnijima u regionu, svaki link i postavljena slika učiniće sliku o mom gradu vidljivo boljim i nadam se da je definitivno shvaćeno i prihvaćeno, da je pametan pristup novim tehnologijama odavno od presudnog značaja, naročito građanima i organizacijama građanskog društva.

Skupština opštine Bor, krajem prošle godine, uvrstila je manifestaciju u budžet opštine – što smatramo najvišim rezultatom naše akcije javnog zagovaranja za grad, za Bor, za sve nas.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo podržava naše svakodnevne napore, a uz nas je i najveći privredni subject (aha!) našeg grada – Rudarsko topioničarski basen Bor.

Hvala kolegama, građanima i institucijama na podršci ali i grupi najhrabrijih privatnih preduzetnika koji su učinili sve da pripremimo održavanje prvog i istorijskog festivala koji ćemo svake godine unapređivati. Opredelili smo se za ozbiljan, temeljan i proračunat rad uz veliki oprez i sveobuhvatnim marketinškim delovanjem u osnovi.

Motivacija, pokretačka snaga pojedinca organizacije pa i delova državnog aparata (sa priključnim mašinama), ako smem da primetim, verovatno i jesu nekako usmerene ka „vidljivo boljem„. Ne uzimte mi za zlo, ali moć grupe organizovanih pojedinaca, moć interneta, dobre volje i dosta rada – daje još i bolje rezultate.

Objavljeno na Vidljivo bolje>>