Tužba protiv vlasnika A-Tek ne utiče na privatizaciju RTB Bor

Beograd – Predsednik Tenderske komisije za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“ Luka Andrić izjavio je da sudski postupak koji se vodi protiv vlasnika kompanije A-Tek ne može da utiče na privatizaciju tog kombinata. Andrić je za B92 rekao da Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije nemaju ovlašćenja da ispituju poreklo novca, niti pozadinu poslovanja potencijalnog kupca borskog basena Mirka Kovača protiv kojeg se u Austriji vodi sudski postupak. On je naveo da je predloženim izmenama Zakona o privatizaciji predviđeno da kupci preduzeća koja se prodaju na tenderu ne mogu biti osuđivani za krivična dela niti protiv njih sme da se vodi sudski postupak, ali je istakao da te izmene parlament još nije usvojio.
– Da je taj zakon na snazi mi bismo imali pravo i obavezu da tražimo potvrdu da potencijalni kupci nisu krivično osuđivani, odnosno da se protiv njih ne vodi postupak. Prema tome, postupak koji se vodi protiv Kovača ne može ni na koji način da utiče na privatizaciju RTB Bor. Za nas je važno da je Kovač ispunio kvalifikacione kriterijume i da je firma čiji je vlasnik ozbiljan igrač, što je dokazao dokumentacijom koju je podneo – naveo je Andrić, koji je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
DINKIĆ: Preispitujemo dokaze o Mirku Kovaču
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da je to Ministarstvo poslalo dopis ambasadi Austrije sa molbom da im dostavi podatke austrijskog tužilaštva o eventualnim procesima koji se vode u Austriji protiv vlasnika A-Teka Mirka Kovača.
– U zavisnosti od toga ćemo dalje reagovati. Ova firma je pre dve godine privatizovala subotički Sever i ove godine je učestvovala u privatizaciji u Francuskoj, a prošle u Belgiji tako da je moja pretpostavka da ako su imali dozvolu da učestvuju u Francuskoj i Belgiji, koje su članice Evropske unije, pretpostavljam da ćemo dobiti sličan odgovor za Srbiju – rekao je Dinkić. I. R.
Kompanija A-Tek dala je za kupovinu RTB Bor ponudu od 466 miliona dolara, što je za 96 miliona više od ponude drugog konkurenta, ruske firme SMR Olega Deripaske. Prema navodima B92, protiv vlasnika kompanije A-Tek Mirka Kovač u Austriji se od 17. septembra vodi sudski proces, pošto je u julu ove godine državno tužilaštvo Austrije podiglo optužnicu zbog „namernog stečaja“.

Beta / DANAS