Trinaest kompanija hoće RTB Bor

BOR – Do 6. oktobra, kada je bio poslednji dan, 13 svetskih kompanija, računajući i domaći „Ist Point“ Zorana Drakulića, otkupilo je tendersku dokumentaciju RTB-a Bor. Ko će sve od ovih firmi zvanično konkurisati za kupovinu kombinata bakra, znaće se posle 30. oktobra kada se otvaraju kovertirane ponude, prenosi Sina.

Prema nezvaničnim informacijama, 10.000 dolara za tenderske papire platile su i kompanije: kanadski „Dandi“, austrijska „Vest-Alpina“, poljski koncern „KGHM“, rumunski „Kuprom“, kiparski „Amalko“, australijski „Vju majning“, italijanska kompanija „Delfi“, moskovski „Bazni element“, kao i dve švajcarske kompanije „Minesko“i „Ikstrata“. U trci za srpski bakar i plemenite metale učestvovaće i čileanska, svetska kompanija „Antofagasta“ i američka firma „Hajat Dž“. Dokumentaciju je otkupio i konzorcijum na čelu sa američkim „Berk Goldom“.

Početna cena RTB-a iznosi 266,7 miliona dolara, uz obavezu budućeg vlasnika da investira najmanje 80 miliona dolara u povećanje rudarske proizvodnje i izgradnju savremene topionice.