TOTO SVIRALI NA TAŠMAJDANU

KULTURA – Sreda, Avgust 16, 2006 07:28  RTS
Veterani američkog pop-roka ‘Toto’ noćas su prvi put nastupili u Srbiji, na stadionu ‘Tašmajdan’ u Beogradu, gde su pred nekoliko hiljada ljudi pokazali zašto ih mnogi smatraju za jednu od najboljih koncertnih grupa u svetu.

Kao što su najavili, muzičari iz Los Andjelesa su tokom dva sata odsvirali najveće hitove svoje 30-godišnje karijere ‘I’ll Be Over You’, ‘Hold The Line’ ili ‘Pamela’, kao i nekoliko pesama sa novog 12. po redu albuma ‘Falling In Between’ [2006], koji promovišu na svetskoj turneji.

Odlično raspoložena beogradska publika najburnije je reagovala na dve pesme po kojima je grupa prepoznatljiva u svetu. Na bis je uz horsko pevanje publike odsvirana ‘Africa’, a posebno je zanimljivo da su ‘Toto’ svoj drugi veliki adut, pesmu ‘Rosanna’ odsvirali još na polovini nastupa.

Iako se pokazalo da je beogradska publika, nedovoljno upoznata sa čitavim opusom grupe, malo slabije reagovala na nekoliko rokerskijih stvari kao što su ‘Isolation’ i ‘Kingdom Of Desire’, oduševljenje nije splasnulo najviše zahvaljujući tehnički besprekornoj svirki benda.

Gitarista Stiv Lukater koji je solom u skoro svakoj pesmi, a posebnom u delu koncerta posvećenog samo njemu, pokazao zašto ga mnogi u svetu smatraju za jednog od tehnički najboljih gitarista.

Publici je posebno bila simpatična omaška basiste Majka Porkara koji je pohvalivši publiku da je ‘fantastična’, rekao da mu je drago što njegova grupa ‘prvi put nastupa u Crnoj Gori’. Članovi benda su tu grešku ispravili na bisu uz poziv ‘Ruke gore Srbijo!’.

Pored Porkara i Lukatera, koji je otpevao nekoliko pesama, u Beogradu su nastupili i pevač Bobi Kimbal, bubnjar Sajmon Filips, klavijaturista Greg Filingejns i gostujući gitarista Tomi SPiner.

Bend je nastao 1977. godine, kada su bubnjar DŽef Porkaro i klavijaturista Dejvids Pejč [David Paić] prekinuli karijere studijskih muzičara i sa Lukaterom, Kimbalom, klavijaturistom Stivom Porkarom i basistom Dejvidom Hangejtom objavili prvi album ‘Toto’ [1978].

Njihov najspešniji album do danas ostao je ‘Toto IV’ [1982], koji je doneo grupi platinasti tiraž sa pet hit singlova i šest prestižnih muzičkih nagrada ‘Gremi’, uključujući i za najbolji album 1982. godine.

Iako nikada nisu ponovili uspeh ‘Toto IV’, grupa je posle odlaska Kimbala nastavila da uz česte izmene sastrava snima uspešne albume i tokom devedesetih godina. Neposredno pre turneje za ‘Kingdom of Desire’ 5. Avgusta 1992. godine DŽef Porkaro je umro od srčanog udara, pa ga je zamenio bubnjar Filips.

Priča se da je bend dobio ime tako što je bubnjar DŽef Porkaro, radi lakšeg prepoznavanja, demo trake za prvi album označio sa ‘Toto’, po psu iz filma ‘Čarobnjak iz Oza’. Kao predgrupa na Tašmajdanu su svirale ‘Neverne bebe’ iz Beograda.