Tajanstvena lepotica došla glave Gotovini

Zagreb, 4. aprila – Memoarska knjiga bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte upravo se pojavila u talijanskim knjižarama, ali njeni delovi proteklih dana postali su preko medija dostupni i hrvatskoj javnosti. Radi se o njenom viđenju i opisu „lova” na haške optuženike iz zemalja prethodne Jugoslavije, a hrvatsku javnost posebno je zaintrigirala njena tvrdnja da je višegodišnje Gotovinino uspešno skrivanje i izmicanje Hagu zaustavila ženska ljubomora, i to vlastite supruge.

Taj deo tužiteljkine knjige preplavio je hrvatske medije, a brojne reakcije pokazuju da u Hrvatskoj još uvek mnogi ne mogu da se pomire s ulogom haškom suda, naravno kada su u pitanju optuženici sa hrvatske strane. Karla del Ponte prvi put otkriva da je za vreme hapšenja odbeglog generala Ante Gotovine u restoranu na Kanarskim ostrvima sa njim u društvu bila i „prekrasna žena”, pa zaključuje: „Možda je Gotovinina supruga jednostavno pogrešila što nije promenila SIM-karticu u prisluškivanom mobilnom telefonu, a možda je to uradila namerno – možda je ona samo jedna od mnogih koje su dobile nogu.”

Posle nekoliko godina bežanja i uspešnog skrivanja pred haškom poternicom Gotovina je, naime, lociran i na kraju uhvaćen na osnovu prisluškivanja jednog od 18 mobilnih telefona njegove supruge Dunje Zloić, inače pukovnika Hrvatske vojske i svojevremeno lične sekretarice od najvećeg poverenja Tuđmanovog ministra odbrane Gojka Šuška. Sada se takođe otkriva da je glavna tužiteljka od španske policije, koja je uhapsila Gotovinu, zatražila da ne objavljuju i deo fotografije na kojoj se vidi dotična „prekrasna žena”, što je uspešno ostalo tajna evo sve do sada.

Veliko zanimanje i burne reakcije u Hrvatskoj doživljava i deo knjige u kojoj Del Ponteova opisuje svoje natezanje s Vatikanom. Baš kao što je svojevremeno optuživala vrh Srpske pravoslavne crkve da navodno pomaže sakrivanje Karadžića i Mladića, tako je Karla del Ponte osumnjičila i Katoličku crkvu u Hrvatskoj da pomaže u sakrivanju Gotovine u nekim samostanima na terenu. Štaviše, tokom 2005. godine ona je hrvatskom državnom vrhu predala popis sa više samostana i informaciju „prijateljske obaveštajne službe” da je odbegli general sakriven u jednom od njih, a time je pokušala da dođe i do samog pape u Vatikanu, ali bezuspešno. Stigla je tek do vatikanskog ministra spoljnih poslova Đovanija Lajole, koji joj je, na direktno izraženu želju da je primi papa, resko odgovorio: „Ako želite videti papu, možete u nedelju doći na Trg svetog Petra”, kako to inače redovno čine mnogi vernici iz celog sveta.

Del Ponteova opisuje kako je želela da papu lično, kao haška glavna tužiteljka, zamoli da utiče na Hrvatsku biskupsku konferenciju i katoličko sveštenstvo u RH da ne iskazuju javnu podršku optuženom Gotovini, ali u tome nije uspela. „Čula sam da se moj begunac nalazi u katoličkom samostanu. Čula sam da Vatikan ima najbolju obaveštajnu službu na svetu. Mislim da bi vama bilo najlakše utvrditi je li on zaista u nekom samostanu u Hrvatskoj”, rekla je Del Ponteova Lajoli na odlasku, neobavljena posla.

Ovi delovi knjige glavne tužiteljke izazvali su i najburnije reakcije u Hrvatskoj, a posebno njena rečenica da su „Srbi kurvini sinovi, a Hrvati podli kurvini sinovi”. Tako je, na primer, to dokaz funkcioneru HDZ-a Andriji Hebrangu da je Del Ponteova „puna mržnje prema Hrvatima” (obrnuta teza bi mu valjda više odgovarala), te da „ta njezina silna sada otkrivena mržnja prema Hrvatima objašnjava njezine nekorektne kvalifikacije u optužnici protiv Gotovine – od zločinačkog poduhvata do optuživanja svih, od državnog vrha do znanih i neznanih”. Hebrang zato smatra da Karla del Ponte „mora sudski odgovarati za klevetu”.

Politika/ Svet >>