Sve što ste hteli da znate o seksu..

Press izbor (sve vesti)


 

Rojters.
Sreda, 27. septembar 2006. 01:45

Kazna za seksualne zločine u XVII veku u Britaniji bilo je javno poniženje, a tridesetih godina XX veka, Britanci su se za seks na plaži „izvlačili“ na pijanstvo. To su samo neki od detalja iz britanske „seksualne istorije“ koji će ove nedelje biti dostupni javnosti otvaranjem arhiva koje su godinama držane daleko od očiju javnosti.

Rojters je preneo da će arhive biti otvorene na Univerzitetu u Liverpulu, a u bogatoj dokumentaciji je i prvo britansko istraživanje seksualnih navika nacije. To istraživanje sprovedeno je pre 57 godina, ali nikad nije objavljeno – pošto su rezultati bili šokantni.

Naime, pokazalo se da su 1949. godine u Britaniji muškarci često stupali u homoseksualne veze, bili skloni posećivanju prostitutki, a veliki procenat žena imao je vanbračne afere! Homoseksualno iskustvo imao je jedan od pet muškaraca, a četrvtina je priznala da je imala seks sa „prijateljicama noći“. Jedna od pet žena priznala je da je imala seks van braka.

Arhive svedoče i da su „ostrvljani“, tridesetih godina prošlog veka, obožavali seks na javnim mestima. Omiljena destinacija bila im je plaža, a najpopularnija za te aktivnosti bila je plaža Blekpul, na zapadnoj obali. Tih godina, Britanci su rado imali seks i u bioskopima i plesnim dvoranama.

Posebno „seksualno raskalašno“ ponašanje Britanaca primećeno je, kažu arhive, tokom Drugog svetskog rata. Njihov oprez tada je odlepršao sa „vetrovima rata“, pa je zaticanje ljubavnika na javnom mestu postalo „normalna stvar“. Zatečeni u nezgodnoj situaciji, Britanci su se najčešće pravili da su pijani – da ih policajci ne bi priveli zbog nedoličnog ponašanja.

Psiholozi kažu da je pojačana seksualna aktivnost u ratnim vremenima uobičajena – ljudi se plaše da neće preživeti, pa „uzimaju sve što im život pruža“.

Arhive su pokazale i da su seksualni zločini bili smatrani ozbiljnim krivičnim delima još u XVII veku, kao i danas, ali su kazne bile drugačije. Tako je jedan muškarac 1630. godine, na severu Engleske, osudjen za seksualni zločin i kažnjen tako što je ceo dan paradirao gradom i pred svima bio javno ponižavan.