Stradao sam jer nisam krenuo u boj

Emir Kusturica o filmovima, Miloševiću, Bušu…

BEOGRAD – Emir Kusturica ponovio je da će snimiti još nekoliko filmova, uključujući “Jesen s patrijarhom” Gabrijela Garsije Markesa, a u intervjuu Radio-televiziji Srbije opširno je objasnio i neke od političkih stavova o događajima i ličnostima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i na svetskom nivou, gde je često aktivan kao alterglobalista, prenosi SEEcult. org.

Reditelj je ocenio i da u BiH o njemu vlada negativno mišljenje jer “nije krenuo u boj ili protiv Srba, ili protiv Hrvata”.
“Ja sam stradao jer nisam krenuo u boj… Nisam ispunio očekivanja, tu opciju ‘mila mi je Bosna, makar bila kao zgrada Predsedništva’”, rekao je on, navodeći da je još pre početka rata u BiH u Visokom prodavano oružje.

Kusturica je rekao i da je i danas uveren da je Slobodan Milošević “u početku bio neminovna pojava koja se, sticajem okolnosti, pretvorila u svoju suprotnost”.

“Priča o Miloševiću je promenljive vrednosti, kao i mnoge druge u životu”, rekao je on, dodajući da je svojevremeno smatrao daleko opasnijim Vojislava Šešelja, koga je i izazivao na dvoboj, zbog ideja o etničkom čišćenju, kakve je, kako je naveo, imao s druge strane i bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman. Milošević je, pak, voleo da ima pored sebe Šešelja, kako bi njegovi stavovi izgledali umereni.

Povodom privrženosti srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, Kusturica je, između ostalog, naveo da se bitna evolucija dogodila u zemlji u kojoj je “Dnevnik” počinjao Titom, a sada se “došlo do ‘Dnevnika’ koji ne počinje Koštunicom”.
“Noćna mora mi je bila od ‘Dnevnika’ u kojem sam svako veče znao gde je Tito bio i šta je radio, pa se to prenelo do Miloševića”, rekao je Kusturica.

“Neko ko je danas na vlasti uspeo je da donese oko 300 zakona, napravio je ovu televiziju koja ima spektar koji zadovoljava i bliži se prošlosti u kojoj je bila jako dobra televizija”, rekao je Kusturica, dodajući i da je važno što je “ideja o očuvanju i identitetu živa”.

Povodom učešća u protestima protiv američkog predsednika Džordža Buša, Kusturica je rekao da je njegova ideja više edukativna jer govori o nepravdi, a kritikovao je lidera grupe U2 Bona koji, kako je naveo, posle večere s Bušom, ide da agituje za smanjenje dugova Africi.

5 Komentara

 • RainDog

  30. april 2006. at 15:06

  Čuveni par Bosanaca – gospodin Kusturicu, taj srpski musliman, i gospodin Bregović, taj hrvatskoi srbin! Napominjem njihovo geografsko-etničko poreklo da bih objasnio drugima da ne umem da objasnim sebi zašto oni propagiraju cigane u Srbiji (protiv kojih načelno nemam ništa, i dajem im priloge od kad imam novca u džepu), odnosno, sa predstavljanjem Roma kao našeg glavnog “brenda”. To je neki čudan sindrom ovde, da nam dolaze rođaci iz Bosne i ustanovljavaju nam, ili rasvetljavaju, sistem vrednosti, mentalitet, ukus i uopšte stvarnost, ili nama vladaju odajući se poroku zvanom politika, uz konkurenciju garde iz Crne Gore.
  Kusturičini filmovi i muzika Bregovića svakako su nešto što je popularno i napolju i ovde, tako da nije kulturno da iznosim svoje mišljenje o njihovom radu, koje se prilično razlikuje od uobičajenog i očekivanog, ali bih da ukažem na prostu činjenicu da njihove predstave o našoj realnosti i našem mentalitetu objašnjavaju strancima da će kod nas sresti uglavnom cigane, te domaće crnce, koji sviraju svuda, po ulicama i školama, stanicama i bolnicama, na crkvenim svečanostima, venčanjima, krštenjima, slavama i maturskim večerima, ispraćajima u vojsku i na onaj svet…, kao i nešto malo belaca koji su pretežno sa marsa, a kojima cigani vladaju muzikom i rakijom. Ja spadam u bele marsovce nesklone toj vrsti zabave, i ne računajte da ćete me negde sresti, jer izlazim samo pred zoru u dragstor, sve preskačući od muziciranja s nogu popadale crnomanjaste muzičare i njihove mrtve pijane žrtve, koje komunalna služba nešto kasnije trezni i oživljava šmrkovima, a one nepokretne, kojima je istekao rok upotrebe, ili ugovor o statiranju u predstavi Kusturice-Bregovića, spira sa kolovoza i pločnika…

 • Siniša

  1. maj 2006. at 11:21

  Ne znam koliko je to zaista toliko tragicno kao sto govoris niti se u potpunosti slozem da oni time zele da iskrive sliku o nama,u “korist” Roma. Ne ulazeci u njihove licne i umetnicke razloge kao i inspiracije smatram ih obojicu vrhunskim umetnicima, punim duha i hrabrosti da na neki svoj nacin prikazu stvarnost.

 • RainDog

  2. maj 2006. at 12:17

  Nisam rekao da žele da iskrive sliku, ali je realno tako. Inače, da li su vrhunski umetnici ili ne… mislim da je teško o tome diskutovati. Kao što rekoh, moje mišljenje se prilično razlikuje od uobičajenog kad su oni u pitanju.