Sto škola za detinjstvo bez bola: Iskustva žrtava internet predatora

Zaštita dece i jačanje opšte bezbednosti, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu društvenih mreža tema je tribine koja je u toku u Prvoj tehničkoj školi. Realizuje se na principu prenošenja isustava samih žrtava, tj. onih lica koja su bila na meti internet predatora i drugih vrsta nasilnika.

Tribinu organizuje Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac, a deo je projekta „Sto škola za detinjstvo bez bola“. Počev od danas, pa do 8. marta, biće upriličeno 9 predavanja.

Tokom predavanja fokus nije na statističkim podacima, suvoparnim brojkama i pukom teoretisanju o tome šta bi moglo da se dogodi tokom surfovanja na internetu i društvenim mrežama. Pričaće se samo o onome što se već dogodilo, a upravo ti primeri, pokazalo se, izazivaju i najveću pažnju samih slušalaca. To dolazi do izražaja naročito kada shvate da se većina žrtava na društvenim mrežama ponašala slično onom što radi i većina drugih korisnika. Ukazuje se na to da bi svako od njih i sam lako mogao da se nađe na meti nasilnika.

Glavni predavač na tribinama je Vlada Arsić, novinar, pisac i publicista, autor zapaženih knjiga koja se mahom bave iskušenjima i pošastima koje vrebaju najmlađe. U knjizi „Lopatanje đavola“ obradio je problem narkomanije u Srbiji, roman „Izgubljene u magli“ bavi se problemom trgovine ljudima i prinudnom prostitucijom u našoj zemlji (roman je 2014. godine adaptiran i premijerno emitovan u vidu radio-drame na Drugom programu Radio Beograda), dok se u romanu „Armagedon“ osvrće na problem pedofilije i zamkama koje decu vrebaju iz sveta virtuelnih mreža.

Upravo ovaj poslednji roman, rađen u saradnji i uz punu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, donosi niz primera u kojima su deca fizički napadnuta ili zloupotrebljena u pornografske svrhe. Knjiga je zasnovana na iskustvima istoimene policijske akcije tokom koje je, za nepunih šest godina, uhapšeno gotovo 160 osoba koji su se bavile snimanjem, prikupljanjem i distribucijom video i foto-materijala u kojima su žrtve upravo deca.

Izvor: INFO. KG