Stari digitalni formati – veliki problem današnjice

Direktor Nacionalnog Arhiva Velike Britanije upozorava na rastući problem u vezi sa pristupom digitalnim podacima u starijim formatima, što naziva potencijalnom tempiranom bombom. Društvo je u opasnosti da izgubi godine i godine znanja, ili da se pristup istom drastično oteža, samo zbog toga što savremeni PC računari nisu u stanju da uvek prepoznaju stare formate i barataju sa njima. Zbog toga je Britanski Nacionalni Arhiv pokrenuo saradnju sa Microsoftom, koja bi u dogledno vreme mogla da postane standard za rešavanje sličnih problema u srodnim ustanovama. Nadležni u Microsoftu se slažu da navedeni problem postoji.

Sve su češća upozorenja da bismo uskoro mogli da dobijemo “efekat crne rupe”, zbog nemogućnosti pristupanja digitalnom sadržaju u starim formatima. British Library objavljuje podatak da se godišnje izgubi oko 3 milijarde evra u Evropi zbog sličnih problema. Nacionalni Arhiv, koji poseduje materijale koji dosežu unazad 900 godina, poseduje više od 580 TB podataka – što se prema rečima nadležnih može ekvivalentirati sa 580 000 enciklopedija – u starijim formatima koji više nisu komercijalno ili na neki drugi način dostupni. “Ukoliko stavite papir na policu, on će tu biti sledećih 100 i više godina. Ukoliko ste pre tri godine snimili nešto na flopi disketu, u formatu koji je tada bio korišćen, danas ćete teško pronaći računar na kome možete bez problema da pristupite sadržaju“, ilustruju nadležni sa kakvim se problemima susreću. Tempo razvoja softvera i hardvera se ne može usporiti, ali se rukovodioci Nacionalnog Arhiva Britanije nadaju da će se poboljšati kompatibilnost unatrag, na čemu se mnogo više mora raditi u budućnosti. Kompanije, među kojima je i Microsoft, ne samo da se nisu puno obazirale na ovaj problem u prošlosti, već su uvodile nekompatibilnosti između različitih verzija istog softvera, a treba li napomenuti kakva je tek situacija po tom pitanju kada su rivalske softverske kuće u pitanju?

Microsoft je najavio da radi na rešavanju ovakvih problema na više nivoa. Tu je novi Open XML format, koji omogućava sačuvavanje fajlova iz Word, Excel i Powerpoint programa, kao jedan od primera kako treba obezbediti kompatibilnost sa više softverskih alatki. To je internacionalni standard koji nije pod kontrolom Microsofta, a postoji i alatka koja premošćuje probleme kompatibilnosti sa Open Document formatom. Ipak, rešenje za postojeće probleme može doći u vidu emulacije starijih operativnih sistema i programa pod savremenim PC računarima. Pristup digitalnom sadržaju u različitim formatima nije tako jednostavan kao posedovanje različitih uređaja za različite medije, navode nadležni. Poseban problem se stvara i kod automatizacije, pošto je često neophodno baratati sa desetinama i stotinama starijih fajlova, kojima treba pristupiti u određenom trenutku. Kompletan članak možete pronaći na ovoj stranici.

Izvor: BBC