Srbija u Second Life-u

Magazin Marketing Srbija i marketinška agencija Publicis pokrenuli su projekat Rekonstrukcija Srbije (Serbia Under Construction), u okviru koga je u igri (3D svetu) Second Life zakupljeno virtuelno ostrvo – dvojnik Srbije.

secondlife_logo.jpgPopularna igra (ili, kako to neki vole da kažu – virtuelni 3D svet) Second Life, američke kompanije Linden Research, poslednjih meseci privlači sve više pažnje institucija, kompanija i osoba iz stvarnog sveta koje u tom virtuelnom svetu otvaraju svoja predstavništva, prodavnice, kompanije, pa čak i ambasade. Primera radi, oba kandidata na izborima za mesto predsednika Francuske, Segolen Roajal i Nikola Sarkozi, otvorila su svoja predstavništva u Second Lifeu, kako bi i na taj način komunicirali sa svojim sledbenicima, a njihov primer sledio je i Džon Edvards, jedan od pretendenata za mesto predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke.

Antonio di Pjetro, italijanski ministar infrastrukture, otišao je korak dalje. Ministar je početkom marta ove godine kupio ostrvo u igri Second Life (i nadenuo mu ime Neverland), kako bi promovisao svoju političku stranku „Italija vrednosti“, a svoje predstavništvo u igri otvorio je i francuski desničarski Nacionalni front. Zbog političkih stavova svog lidera Žan-Mari Lepena, predstavništvo te političke stranke se ubrzo našlo na meti virtuelnih demonstranata koji su organizovali prve političke proteste u Second Lifeu. Prve kontakte sa virtuelnim svetom uspostavili su i čelnici Svetskog ekonomskog foruma, koji su dali nekoliko intervjua putem virtuelne Reutersove novinske agencije, a Švedska je otvorila i „ambasadu“ u Second Lifeu. „Ambasada“ se zove Švedska kuća, izgleda kao originalna ambasada u Vašingtonu i bavi se promovisanjem Švedske u svetu.

Od poznatih tehnoloških kompanija, „predstavništvo“ u Second Lifeu otvorile su kompanije IBM i AMD, a svoje „prodavnice“ imaju i kompanije BMW, Beneton, Sony i Adidas. Osim Reutersa, u Second Lifeu je prisutan i BBC, a formirana je i prva teroristička organizacija – Oslobodilačka armija Second Life (Second Life Liberaton Army, SLLA).

Što se tiče Srbije, najavljeno je da će svoje predstavništvo u Second Lifeu otvoriti kompanija Telekom Srbija. Najavljena je i „izgradnja“ Beogradske filhrmonije i muzeja Nikole Tesle, a od državnih institucija svoj objekat u tom 3D svetu prvo će otvoriti Ministarstvo za dijasporu. Planira se da u Second Lifeu svoje mesto dobije i festival Egzit, kao i Sabor trubača u Guči.

Second Life postoji od 2003. godine, a trenutno taj virtuelni svet naseljava više od devet miliona stanovnika. (G.B.)