Srbija i zvanično naslednik

Skupština Srbije je na vanrednoj sednici jednoglasno donela Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Srbije kao sledbenika državne zajednice.Parlament je konstatovao da je Srbija na osnovu Ustavne povelje postala sledbenik državne zajednice SCG i nasledila njen medjunarodno pravni subjektivitet i medjunarodne dokumente, uključujcuhi i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosi UN.

Za Odluku, koju je po hitnom postupku parlamentu u ime grupe poslanika uputio i obrazložio predsednik Skupštine Predrag Marković, glasalo je svih 126 prisutnih poslanika.

Pre prelaska na glasanje radikali i poslanici DS napustili su salu, a zbog nedostaka kvoruma i samo glasanje za kratko je bilo odloženo.

Marković je izjavio da će ‘mnogi žaliti, mnogi se radovati, u skladu sa svojim političkim opredeljenjima’, ali da se tom odlukom ovlasćuje država da udje u posed onoga što je nasledila i to ovlašćenje danas izdaje Skupština Srbije.

Odlukom se obavezuju Vlada i drugi državni organi da u okviru svojih ustavnih nadležnosti u roku od 45 dana donesu potrebna akta i preduzmu mere sa ciljem ostvarivanja medjunarodno pravnog subjektiviteta Republike Srbije, kao države sledbenika državne zajednice SCG.

Cilj Odluke je i da se ostvare nadležnosti Srbije, pre svega, u oblasti spoljnih poslova i odbrane, do donošenja neophodnih zakona, kao i da se reše sva sporna pitanja izmedju Srbije i Crne Gore.

Odluka stupa na snagu danom usvajanja. Tokom rasprave sednici su prisustvovali predstavnici svih poslaničkih grupa ukljucujcuhi i poslanike DS, koji od 5. oktobra prošle godine nisu učestvovali u radu Skupštine.

Zastava SCG skinuta sa zgrade Skupštine Srbije

Sa jarbola ispred Skupštine Srbije i iz skupštine sale uklonjene su zastave SCG nakon što je parlament konstatovao da je Srbija sledbenik državne zajednice i da je nasledila njen medjunarodno-pravni subjektivitet i medjunarodne dokumente.

Skupštinsko osoblje sklonilo je iz sale plavo-belo-crvenu trobojku SCG. U sali su ostale državna zastava Srbije sa grbom i narodna zastava – trobojka bez grba.

Skidanju zastave SCG sa jarbola ispred parlamenta prisustvovalo je samo nekoliko poslanika, medju kojima i šef poslaničke grupe G17 Plus Miroljub Albijanić.

Nova sednica o finansijskim zakonima

Počeće nova sednica na kojoj bi poslanici trebalo da razmotre skoro 20 tačka dnevnog reda, među kojima je najviše zakonskih predloga iz oblasti finansija.

Sednici prisustvuju i poslanici Demokratske stranke koji ne učestvuju u radu parlamenta od 5. oktobra 2005. godine, jer smatraju da su im nelegalno oduzeta dva mandata. Oni su najavili da neće prisustvovati današnjoj drugoj sednici parlamenta, koja treba da počne odmah nakon završetka prve.