Špijuniranje Rusije pred izbore

MOSKVA: Direktor Federalne službe bezbednosti Nikolaj Patrušev optužio je SAD i Veliku Britaniju da aktivno koriste specijalne službe Poljske, Gruzije, baltičkih i “nekih drugih zemalja” za aktivnosti protiv Rusije, pred izbore.

“Centralna obaveštajna služba (CIA) i Tajna obaveštajna služba britanske vlade (Secret Intelligence Service) nastavljaju da vrbuju za rad u ruskom pravcu svoje partnere iz Poljske, Gruzije, baltičkih i nekih drugih zemalja”, rekao je Patrušev u intervjuu nedeljniku “Argumenti i fakti”.
On je istakao da su aktivnosti stranih obaveštajnih službi i pretnja finansiranja subverzivnih antiruskih delatnosti preko stranih nevladinih organizacija pojačani pred izbore u Rusiji.
Interes stranih špijuna usmeren je na raspored političkih snaga, podatke o kandidatima za poslanike i predsednika države i aktivnosti opozicije, zajedno sa vojnim podacima, naučnim istraživanjima, stanju na Severnom Kavkazu i u regionima Dalekog istoka, Sibira i rudna i energetska bogatstva, rekao je Patrušev.
Prema njegovim rečima, američke i britanske obaveštajne službe vrše veliki uticaj na službe tih i još nekih zemalja istočne Evrope – od formiranja kadrovskog sastava i podele budžeta, do izbora strateških pravaca aktivnosti i organizacije zajedničkih akcija.
“Želeći da ugode ‘većem partneru’ i u skladu sa shvatanjima političkog rukovodstva svojih zemalja, te službe izvode operacije koje daleko premašuju njihove nacionalne interese”, rekao je prvi čovek bivšeg KGB-a, dodajući da se u tim zemljama vrbuju ruski građani.
“Osim toga, određeni saradnici službi Gruzije ne libe se da održavaju veze sa kriminalcima i sve češće ih koriste u obaveštajnim akcijama i različitim provokacijama”, rekao je Patrušev.
Direktor FSB-a je posebno ukazao na Veliku Britaniju, za čije je obaveštajne službe rekao da “ne samo što špijuniraju u svim pravcima, nego se trude i da utiču na razvoj unutrašnje političke situaucije” u Rusiji.
Patrušev je naveo i da turske obaveštajne službe nastoje da se pozicioniraju u političkoj eliti i predstavnicima velikog biznisa u ruskim regionima, gde kompaktno živi muslimansko stanovništvo, dok pakistanska obaveštajna služba teži podacima o vojnim tehnologijama i vojnoj saradnji Rusije sa drugim zemljama.
(Tanjug)