Smeh sa knedlom u grlu

BOR – U ambijentu hotela „Jezero“, smeštenog na obali Borskog jezera, u toku je snimanje novog filma reditelja Slobodana Šijana – „SOS – Spasite naše duše“.

Film se snima po dramskom tekstu Miloša Radovića napisanom pre skoro tri decenije, a doradom scenarija u saradnji sa Šijanom, radnja filma je premeštena u vreme s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, kada su na teritoriji bivše SFRJ počeli međuetnički sukobi.

– Film govori o grupi takmičara koji konkurišu za najplemenitiji podvig godine u Jugoslaviji po izboru jednih dnevnih novina. Učesnici se okupljaju u jednom hotelu na jezeru blizu srpsko-hrvatske granice, gde se uz TV prenos očekuje dodela nagrada. Oni su zaokupljeni svojim sitnim problemima oko toga ko će da pobedi i ko je plemenitiji, ne primećujući strahote dolazećeg rata. Kada se pitanje plemenitosti stavi u kontekst takmičenja, to dobija jednu apsurdnu dimenziju, što je dobar materijal za komediju. Period uoči rata, međutim, čitavoj priči daje malo tamnije tonove baš kao i neki moji raniji filmovi vezani za događanja od šireg značaja – kaže Šijan za „Blic“.

U ovoj priči ne postoji glavni junak, ali nekoliko glavnih rola – koje tumače vrsni glumci – ozbiljno najavljuju uspešan bioskopski život Šijanovog filma.

Glumačku ekipu čine Lazar Ristovski igra Gvozdena, Neda Arnerić firzerku Rozaliju, Bogdan Diklić Blekija, a Katarina Radivojević je Danka. Boro Stjepanović igra Aleksu, a Vuk Kostić pilota. U filmu igra i Dragan Bjelogrlić.

Na pitanje da li očekuje da će „SOS“ dostići slavu njegovih ranijih filmova („Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“), reditelj kaže: „Uvek pokušavam da napravim najbolje moguće i volim da kroz komediju plasiram i neke ozbiljnije teme. To pokušavam i sada. Voleo bih da i ovaj film ostvari komunikaciju sa publikom.

U pauzi snimanja Neda Arnerić za „Blic“ priča o svojoj saradnji sa Šijanom.

– Jako me je obradovao Šijanov poziv jer sam već sarađivala sa njim. Za glumca je najveća čast i priznanje kada mu isti reditelj ulogu poveri više puta, jer to znači da je on zadovoljio sve njegove kriterijume. A kada je to Šijan, to mi znači kao da sam dobila pet „Oskara“ – nije krila zadovoljstvo Neda Arnerić.

O svojoj ulozi kaže:

– Igram Rozaliju, prostu ženu koju bi, u stvari, trebalo da igra neka debela glumica sa lokalnim akcentom. Međutim, ta uloga mi je bila čudna samo na prvu loptu, a kasnije je prerasla u izazov. U toku snimanja smo smislili promenu mog izgleda, pa iz beogradske frizerke koja se samo pravi da je fina, izleće neka prostota, možda izazvana i činjenicom da je sama u svojim pedesetim, da svi beže od nje zato što je malo dosadna. Mislim da će lik Rozalije doprineti da film bude zanimljiv – kaže Neda.

Svoje zadovoljstvo učešćem u filmu i sa dobrom ekipom kolega ne krije ni Lazar Ristovski. On igra vatrogasca koji je iz požara spasao nekoliko ljudi, ali se ta njegova hrabrost preuveličava na duhovit način.

Mladi Vuk Kostić igra mladog plemenitog pilota koji je zgodan, ali ima pokvaren karakter.

Završetak filma se očekuje krajem oktobra, a premijera je planirana za mart 2007. godine.

Blic – Utorak, 17. Oktobar 2006.

Saša Trifunović