Slugine sluge ili ne

Borisav Đorđević

Grdno se varate ako mislite da su „Evropa nema alternativu” i „Kosovo je Srbija” dva različita problema. Nisu. Priča da Srbija uđe u Uniju bez Kosova, pa će posle kao da ga vrati, meni zvuči kao bajka. Vratiće ga onda na kukovo leto. Čista demagogija. A Tadić se lepo zakleo nad Ustavom u kome jasno piše da je Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije. Da li je to onda krivokletstvo? Nekako mi se čini da možemo u Evropsku uniju sa sve Kosovom pa da naknadno pravimo deobni bilans, mada ni to nije po Ustavu.

Ideju o podeli Kosova zastupam od 2001. i svestan sam da, pogotovo danas, svima zvuči kao čista jeres, totalno neprihvatljiva za sve zainteresovane strane.

Ja samo ne mogu da shvatim da severni deo pokrajine, administrativno pripojen šezdesetih godina prošlog veka, naseljen skoro sto posto Srbima, bude u okviru fantomske države. Nema teorije. Tu će biti zaista sukoba vo vjeki vjekov, bolje rečeno dok se ne ispuni Tarabićevo proročanstvo i svi preživeli Srbi stanu pod jednu šljivu.

Ili Zubin Potok. Jedina srpska opština koja beleži porast stanovništva. Doskoro je imala deset hiljada žitelja, a sada ih je dvanaest hiljada. Pobegli nesrećnici iz susednih srpskih oaza (mrzim reč enklava) i naselili se na „sigurno”. Šta mislite zašto baš tu okupatori vrše manevre? Zato što akumulacija Gazivode snabdeva pitkom vodom više od pola Kosova. Zubin Potok nije nikada bio albanski i neće ni biti.

Politika ONLINE/ pogledi sa strane >>