Šjlivovicu prisvajaju i Nemci i Česi

Da li je rakija proizvedena od šljive srpski brend

Tekst: M. Janjić, Objavljuje: DANAS

Beograd – Šljivovica je postala prvi zvanični nacionalni brend Srbije, sa sertifikatom Evropske unije, koji garantuje da je ta rakija proizvedena od šljiva, sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom kao „srpska šljivovica“, izjavio je Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede.
Komentarišući tu vest Žozef Lončar, glavni i odgovorni urednik časopisa Tabu kaže za Danas da je „šljivovic“ već zaštićeni proizvod u Nemačkoj i Češkoj, pa je pitanje šta je zapravo zaštićeno.
– Treba takođe znati da nazivi tzv.“generičkog“ porekla na primer proizvod od jabuke – jabukovača, šljive – šljivovica ili kruške – kruškovača ne mogu biti zaštićeni. To praktično znači da može biti zaštićeno samo ime ili dizajn i reći da je neki proizvod iz Srbije srpski brend automatski navodi na zaključak da na tržištu postoji i američki, francuski ili engleski brend – upozorava naš sagovornik.

Koketiranje sa brendovima

– Brend je ime čuvene robne marke i ne postoji čuveno ime države ili regije. To je izmišljotina domaćih kvazi stručnjaka koji ne poznaju oblast autorskog prava i zaštite intelektualne svojine. Prema tome, da bi šljivovica postala brend, potrebno je zaštiti samo njen grafički dizajn, nalepnice, kutije ili flaše, odnosno ambalažu, ali ne i ime. Uostalom, u srpskom rečniku ne postoji reč brend. To je inače pomodarski naziv za čuvenu robnu marku ili poznatu marku. Sumnjam da bi domaća šljivovica mogla da postane čuvena robna marka jer aroma i struktura šljivovice nisu po ukusu svetskog potrošača. Svojevremeno je Šapčanka proizvodila šljivovicu bele boje, koristeći šljive bez koštica i kožice, koja je bila proizvod za svetsko tržište, ali proizvođači šljivovice, kojih u Srbiji ima mnogo ne mogu baš da se podiče svojim proizvodom – izjavio je za Danas Žozef Lončar, glavni i odgovorni urednik časopisa Tabu.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže za Danas da je šljivovica iz Srbije odavno mogla da ponese titulu brend, ali je nedovoljno urađeno na promociji tog proizvoda. “ Proizvodnja šljivovice ima dugu tradiciju u Srbiji, a u nekoliko poslednjih godina pojavili su se i novi proizvođači koji posvećuju značajnu pažnju podizanju kvaliteta, ambalaži i marketinškom nastupu kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.Značajan doprinos afirmaciji ove vrste rakije na inostranom tržištu dala je i Agencija za promociju izvoza – SIEPA, koja je finansijski pomogla nastup proizvođača šljivovice na sajmovima u inostranstvu. Ipak, neophodno je i osnivanje udruženja proizvođača šljivovice“, kaže Ševarlić. Uz konstataciju da se na strana tržišta plasiraju skromne količine šljivovice u odnosu na mogućnosti, Ševarlić podseća da u Srbiji ima oko 41, 5 miliona stabala ovog voća pa s obzirom na to proizvodnja kvalitetne šljivovice ne bi trebalo da predstavlja problem.
Stručnjaci iz ove oblasti kažu da je brend širok pojam koji u Srbiji nije u zvaničnoj upotrebi jer zakonska regulativa poznaje samo kategorije kao što su žig (znak kojim se obeležava roba u prometu i razlikuju proizvođači ), zatim geografske oznake ( za robu sa određenog geografskog područja) i patent, pa je imajući to u vidu brend je zapravo roba koja ima i prepoznatljiv žig, geografsko poreklo i dizajn.


Jedan komentar