„Romart“ 29.08.2007

Posetimo se tekstova od pre godinu dana, baš na današnji dan.

Izvor: Danas. sreda, 29. avgust 2007.

Sutra na Paliću počinje ROMART, međunarodni festival kulture Roma

Nastupom Antonija Lakatoša, učenika Muzičke škole iz Subotice, u četvrtak 30. avgusta, na palićkoj Letnjoj pozornici, zvanično počinje drugi ROMART, međunarodni festival kulture Roma. U organizaciji Polis festa iz Subotice, a uz finansijsku podršku Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama, manifestacija je uspela da okupi neke od najvećih evropskih imena romskih muzičara, među kojima su Orkestar 100 violina, bend Umetnička radionica Rajko, oba iz Budimpešte, i praški Gulo Čar, kao i naš „kralj romske muzike“ Šaban Bajramović.
Festival traje tri dana, a u okviru njega, pored koncerata, posetioci će moći da pogledaju i nekoliko filmova koji se bave životom ove etničke zajednice, kao i predstavu romskog teatra Suno e Romengo, u režiji mladog reditelja Zorana Jovanovića. Ovaj deo Festivala se odvija u biskopu Abazija na Paliću, dok je treći takođe muzički deo predviđen na Jahting klubu. U njemu tri večeri zaredom nastupaju mlade, i još neafrirmisane grupe, koje neguju nove muzičke izraze, ali takođe i iskusni subotički bend Mato Uralo, koji se pojavljuje kao pratnja Šabanu Bajramoviću, i istovremeno sa sopstvenim kompozicijama.
Suorganizator Festivala je Edukativni centar Roma iz Subotice, a njegov predsednik Stevan Nikolić ocenio je ROMART kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja za romsku populaciju.
„Romi se na ovoj manifestaciji pojavljuju u različitim muzičkim izdanjima, od klasike do hip-hopa, i na taj je način romskoj zajednici omogućeno da pokaže da je sposobna za sve to i da joj samo teba pružiti šansu. Kultura spaja ljude, i kroz ovakve kulturne manifestacije se na najbolji način promoviše romska zajednica u jednom drugačijem, boljem svetlu“, kaže Nikolić.
Goran Nikolić, direktor Polis Festa, udruženja koje je zvanični organizator ROMARTA, navodi da je ideja bila predstaviti publici ono najvrednije što se može naći u kulturnom stvaralaštvu Roma, pre svega u muzici, a koje kada je reč o ovim renomiranim izvođačima, za njih se može reći da spadaju u sam vrh savremene evropske muzike.
ROMART je, prema rečima Ivana Sabanova, direktora Festivala, „logično morao nastati u sredini kakva je Subotica, koja je vekovima živela multikulturnim i mutlietničkim životom, otvorena za svu raznolikost kultura i nacija“: „Predstavljanje onoga što romska muzika može pružiti danas jeste kako zadovoljstvo, tako isto i priznanje i samom gradu“, kaže Sabanov.

V.L.

2 Komentara