Rokerska republika

JEDNA od najdugovečnijih i najpopularnijih ovdašnjih rok grupa „Riblja čorba“ i ove godine podržala je Zaječarsku gitarijadu. Iako su na scenu izašli oko pola četiri ujutru, publika na Popovoj plaži dočekala ih je i ispratila ovacijama, pevajući naizust ceo repertoar i skandirajući između pesama „Boro majstore“.
Na pitanje zašto su toliko vezani za Gitarijadu, frontmen grupe Bora Đorđević za „Novosti“ je neposredno pred nastup rekao:
– Englezi ili bilo koji drugi narod dao bi dupe da ima manifestaciju koja traje toliko dugo kao Zaječarska gitarijada. Dok sam bio savetnik u ministarstvu kulture imao sam grdnih problema, jer sam se na jednoj od prvih pres konferencija u Novom Sadu usudio da kažem da će prioritet imati nacionalna kultura. Zaječarskoj gitarijadi dao sam prednost u odnosu na Egzit, što se smatralo strašnim jeresom.
* Mislite li da nešto treba promeniti?
– Prethodnih godina u razgovorima sa organizatorima izneo sam nekoliko predloga. Kao na primer da se, dok traje Gitarijada, proglasi rokerska republika čiji bi predsednik bio Žika Jelić ili bilo koji zaslužni roker. Zatim, da dođu predsednici svih političkih stranaka grada i javno u parku zakopaju ratne sekire. Da šef policije i predsednik rokera popuše lulu mira, da tih dana policija ne maltretira stanovnike kampa i da sve bude podređeno rokenrolu. To bi bilo pravo osveženje.

* Dopada li vam se nova lokacija?
– Oduševili smo se dok smo dolazili na Popovu plažu. Ambijent je predivan, za razliku od stadiona. Ni u jednim novinama nisam pročitao da bendovi sjajno sviraju. Svi pišu kako je slab odziv publike. Ali, teško je napraviti komercijalni koncert u Srbiji. Narod nema para, a i malo smo ga razmazili besplatnim svirkama.
* Kako „Riblja čorba“ radi ovog leta?
– Vrlo smo složni, vrlo smo zadovoljni i vrlo sviramo. Već 11. avgusta sviramo u Dubici na bajkerskom skupu i karte se naplaćuju. Velika Plana zakazana je za 16, Žitište za 17, Bela Palanka za 18, idemo u London 8. oktobra, nedelju dana kasnije u Ljubljanu…
* A kako se vi, lično, osećate?
– Najbolje ću to ilustrovati pesmom koja će se najverovatnije naći na našem sledećem albumu: „Ovaj život ima krupan nedostatak, kolko god da traje uvek bude kratak, ma radiću šta god hoću, ko će da mi zabrani, napiću se i pevaću na sopstvenoj sahrani.“

V. M. P., 5. avgust 2007