Prodaju decu i za 50 evra!

Alarmantno: Cveta trgovina maloletnicima
Trgovci ljudima u Srbiji decu najčešće koriste za seksualnu eksploataciju, a za jednog mališana cena na crnom tržištu kreće se od 50 do 5.000 evra, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova!
U policiji kažu da je od početka ove godine u Srbiji zabeleženo 18 slučajeva trgovine ljudima u kojima su žrtve deca. Međutim, tamna brojka je daleko veća jer je veoma teško doći do realnih podataka o stvarnom obimu i rasprostranjenosti trgovine decom.
– U Srbiji se decom najčešće trguje radi seksualne eksploatacije, dečje pornografije i pedofilije, a potom zbog prinudnog rada, prosjačenja, vršenja krivičnih dela… Trguje se nerođenom decom ili tek rođenim bebama radi usvojenja ili sklapanja braka, što je karakteristično za romsku populaciju – kaže za „Alo!“ Nenad Lapčević, šef odseka za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima.
Deca se, prema saznanjima policije, prodaju u zemljama zapadne Evrope, najčešće Italiji i Francuskoj, ali i na Kosovu, koje se izdvaja kao značajna destinacija kada je u pitanju trgovina ljudima. Neka od njih, objašnjava Lapčević, završe i u našoj zemlji.

Tako su ove godine u Šapcu otkrivena tri dečaka i dve devojčice stari do 14 godina koji su bili naterani na prosjačenje.
– Mališani su od ranih jutarnjih časova stajali na Glavnoj ulici u Šapcu i prosili od prolaznika. Sav novac su davali „gazdama“, a spavali su u obližnjem parkiranom vozilu – dodaje naš sagovornik.
Beogradska policija zabeležila je i slučaj dečaka sa fizičkim nedostacima koji je doveden iz Bugarske i kupljen za 50 evra! Čuvan je u kući u Pančevu radi daljeg ilegalnog prebacivanja do Italije, gde bi se bavio prosjačenjem.
Ipak, najrasprostranjeniji oblik trgovine dece u Srbiji jeste radi seksualne eksploatacije. Sredinom ove godine, uhapšeno je troje državljana Srbije koji su nekoliko godina ranije kupili petnaestogodišnju devojčicu. Naterali su je da se bavi prostitucijom na autoputu Beograd-Niš, pa kod motela „Jerina“, Batočine i Ćuprije. Potom su je prebacili u Jagodinu, gde je uspela da im pobegne. Nekoliko meseci kasnije rodila je dete, ali su uhapšeni uspeli da se domognu njenog broja telefona i počeli da joj prete kako bi je naterali da se vrati. Tada je rešila da slučaj prijavi policiji u Čačku.
– Iz godine u godinu, naši rezultati su sve bolji. Najteže je žrtvi uliti samopouzdanje i uveriti je da je konačno bezbedna i da je niko nikada više neće iskorišćavati – objašnjava Lapčević.

Otkupio novorođenče

Decom se trguje i radi usvojenja. Prošle godine, u Aleksincu je zabeležen slučaj čoveka koji je ponudio ocu maloletne ćerke koja se porodila da „otkupi“ novorođenče. Uhapšeni je dao lažni iskaz i priznao dete kao svoje i kao takvo upisano je u knjigu rođenih. Samo nekoliko dana kasnije, sredio je pasoš i zajedno sa bebom pobegao u Italiju. Sve je urađeno skoro bez greške, ali je slučaj, ipak, otkriven i on je uhapšen.

Što je dete mlađe, cena je veća

Romska deca se najčešće prodaju u Italiji. Dečaci se koriste za prosjačenje i prinudni rad, a devojčice za prosjačenje i prostituciju. Deca se transportuju u kartonskim kutijama, a u Italiji su na najvećoj ceni deca od pet godina jer trgovci računaju da mogu da rade bar još 10 godina!

Autor: J. Petrović, Izvor: ALO