Prizori kao iz bajke

Oko 7.000 metara istraženih hodnika, najsavremenije osvetljenje i „probijene“ staze, dočekali su za prvomajske praznike prve turiste i namernike

BOR – Posle višemesečnog truda radnika borske Fabrike opreme i delova zablistala je još jedna u nizu speleoloških lepotica u krasu Dubašnice. Oko 7.000 metara istraženih hodnika, najsavremenije osvetljenje i „probijene“ staze, dočekali su za prvomajske praznike prve turiste i namernike. Za nekoliko dana, kada se preuredi prostor oko pećine, pristići će, kao nekada, na hiljade đaka i studenata.

– Uredili smo prilaze i plato ispred pećine, a za godinu-dve otvorićemo i obližnju Vernjikicu po lepoti nenadmašnu u celoj bivšoj Jugoslaviji. U blizini je još pet-šest veličanstvenih pećina čija je dužina oko 30 kilometara. Postojna u Sloveniji ima 21 istraženi kilometar, što znači da je naš potencijal na ovom prostoru značajniji, kaže dr Radenko Lazarević, čuveni srpski speleolog koji je 1978. godine otkrio i za turiste otvorio Lazarevu pećinu.

I Bora Stanković, direktor Opštinske turističke organizacije ubeđen je da će lokalna samouprava i Republika, kao i „Srbijašume“, udružiti sredstva i izgraditi savremeni put do Zlotskih pećina.

– Za mesec-dva ponovo će biti otvoren motel „Pećina“, izgradićemo novi ribnjak i stazu dužine jednog i po kilometra do ulaza u Vernjikicu. Viseći most je popravljen posle 15 godina. U blizini je već spremno nekoliko seoskih kuća za prijem prvih gostiju – ističe Milivoje Janošević, predsednik Mesne zajednice Zlot.

– Vernjikica je grandiozna, ali Lazareva pećina ima Prestonu dvoranu i legendu o caru Lazaru. Izuzetno je bogata nakitom. U Koncertnoj dvorani je loža cara Lazara i carice Milice, nimfa, dirigent, orkestar i publika. Ukupna površina podzemnih prostorija je 10.000 kvadrata, dok je zapremina sedmostruko veća. Sada je dostupna i Dvorana slepih miševa, kao i Devojački most. Ipak, najvažnije je da se do ovih pećina, za razliku od svih ostalih u Srbiji, može doći autobusom-napominje dr Lazarević.

KOLOS U VERNJIKICI

Za Vernjikicu je karakteristično da ima veliki broj stalaktita i stalagmita neobičnog oblika i boja. Pojedini stubovi visoki su do šest metara. Masivni stub, crvene boje, na ulazu u Vilingrad, visok je osam metara. U dvorani Koloseum, lepotom i dimenzijama, ističe se stalagmit Kolos. To je simbol, zaštitni znak Vernjikice. U Mermernoj dvorani nakit je izgrađen od belog kristalnog kalcita. Pažnju posetilaca privlače i stalagmiti Venera i Srebrna jela. U Sali oružja stalaktiti su u obliku kopalja, strela, bodeža i mačeva i izgledaju kao da su ih izradili najveštiji srednjovekovni majstori.

TURCI ZAZIDALI PEĆINU

Prve arheološke podatke o Lazarevoj pećini dao je Feliks Hofman 1882. godine. Posle sedam godina, speleološka istraživanja nastavio je Jovan Cvijić. Najviše podataka vezanih za arheologiju prezentirao je Nikola Tasić. Turističkim uređenjem, započetim 1953, bavio se dr Radenko Lazarević. Bilo je i više sistematskih istraživanja stručnjaka borskog Muzeja rudarstva i metalurgije. U vreme svoje vladavine Turci su zazidali ulaz u pećinu kako bi sprečili hajduke i zbegove da se u njoj skrivaju.

B.Filipovic; Glas javnosti