Preobraženje Gospodnje

DANAS JE PRAZNIK PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG

Srpska pravoslavna crkva slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji u crkvenom kalendaru i u narodu ima izuzetan značaj. Ovaj nepokretni praznik, koji se uvek slavi 19. avgusta po novom, odnosno 6. avgusta po starom kalendaru, obeležen je crvenim slovom, što ga svrstava među takozvane zapovedne praznike.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svetim liturgijama proslavljaju na ovaj dan uspomenu na događaj koji se zbio na Tavoru, treće godine od početka propovedi Isusa Hrista. Tada je on, kako kaže jevanđeljsko predanje, prvi put pred odabranim učenicima Petrom, Jakovom i Jovanom, pokazao svoju božansku prirodu preporučivši im da čuvaju peobraženjsku tajnu do Vaskresenja i ne klonu duhom u danima njegovog stradanja.
Za hrišćanski svet smisao života je vera u vaskrsenje, a tajnu svog vaskrsenja Hristos je prvi put objavio svojim učenicima na Tavoru, pa otuda i značaj praznika Preobraženja za pravoslavno hrisćanstvo.
Predanje, takođe, kaže da da je Isus Hristos bio unapred svestan da će stradati za spasenje ljudskog roda i da je svoje najbliže učenike pozvao ‘da budu svedoci slave njegove pre stradanja na Golgoti’.
Scena preobraženja sa Hristom u belim haljinama iznad Tavora simbol je visine hrišćanske misli. ‘I zasja se lice njegovo kao sunce i haljine njegove postadoše bele kao sneg…’, zapisano je u Jevanđeljima povodom ovog događaja.

U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.
Smatralo se i da je Preobraženje dana kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.
U predhrišćansko vreme slavilo se preobraženje prirode, pa se i danas u narodu kaže ‘preobražava se i gora i voda’.

Borsky – Srećna ti slava 🙂