PREMINUO LUČANO PAVAROTI

Slavni italijanski operski tenor Lučano Pavaroti preminuo je rano jutros od raka pankreasa, u svom domu u Modeni.

Njegovo zdravstveno stanje se juče naglo pogoršalo, izgubio je svest i bubrezi su mu otkazali.
Rodjen 12. oktobra 1935. godine u Modeni, Pavaroti je poticao iz muzikalne porodice. Njegov otac je takođe bio tenor, pevao je u crkvenom horu, ali nikad nije pokušao da od toga napravi karijeru.
Kao većina dečaka u Italiji, sanjao je da postane fudbalska zvezda. Pre nego što je počeo da se bavi muzikom, radio je dve godine kao učitelj u osnovnoj školi.
Godine 1956. odlučio je da postane operski pevač i počeo je da uzima časove pevanja.
Debitovao je 29. aprila 1961. godine u Ređo Emiliji kao Rodolfo u Pučinijevoj operi ‘Boemi’. Usledila su brojna putovanja i nastupi širom sveta.
Prvi javni nastup van Italije imao je u Beogradu, ali njegova svetska slava započela je 17. februara 1971. godine nastupom u njujorškom Metropolitenu, u Donicetijevoj operi ‘Kći puka’, kada je savršeno izveo devet visokih C i bio 17 puta pozivan na bis.

pavarotti300.jpg

Njegova karijera potom je krenula vrtoglavim usponom. Pobede na međunarodnim muzičkim takmičenjima, brojni televizijski nastupi, video spotovi i koncerti doneli su mu popularost retku u svetu klasične muzike.
Godine 1990. udružio se sa Hoseom Karerasom i Plasidom Domingom, a nastup ‘trojice tenora’ na Svetskom fudbalskom kupu u Italiji te godine preko televizije je pratilo oko 800 miliona ljudi širom sveta.
Dobitnik nekoliko nagrada ‘Gremi’, Pavarotiji je bio među najbolje plaćenim operskim pevačima na svetu, a njegovi albumi su najbolje prodavani albumi klasične muzike svih vremena.
Zbog zdravstvenih problema odlučio je da se oprosti od nastupa i 2004. godine je započeo oproštajnu turneju, u okviru koje je 21. maja 2005. nastupio i u Beogradu.
Godine 2003, posle 40 godina braka, razveo se od Adue Veroni, s kojom je imao tri ćerke, a nekoliko meseci kasnije oženio se svojom 34 godine mladjom sekretaricom Nikoletom Mantovani, s kojom je dobio ćerku, dok je muško dete umrlo na porođaju.
U julu 2006. godine operisao je rak pankreasa i povukao se u svoju kuću u Modeni, gde je davao časove pevanja sve do nekoliko nedelja pred smrt.
‘Imao sam sve, baš sve’, rekao je u jednom od poslednjih intervjua.
Sahrana proslavljenog italijanskog tenora biće u
subotu, u njegovom rodnom gradu Modeni, potvrdio je gradonačelnik tog grada Đorđo Pigi.

Domingo i Kareras odali počast Pavarotiju

Španski tenori Plasido Domingo i Hose Kareras odali su poštu svom slavnom kolegi, italijanskom operskom pevaču Lučanu Pavarotiju s kojim su od 1990. godine zajedno nastupili u više navrata pod imenom ‘Tri tenora’.
‘Uvek sam se divio njegovom božanskom glasu […] Voleo sam njegov smisao za humor. Dešavalo nam se da na koncertima sa Hoseom Karerasom zaboravimo da nastupamo pred publikom koja je platila karte jer smo se nas trojica tako dobro zabavljali’, kazao je Domingo.
Hose Kareras, koji je se nalazi u švedskom gradu Karlstadu gde je nastupao na muzičkom festivalu, takođe je odao počast velikom tenoru, kolegi i prijatelju.
‘Nema sumnje da je on bio jedan od najznačajnijih tenora svih vremena’, kazao je Kareras, podsećajući na harizmatičnu ličnost velikog Pavarotija.
“Bio je izuzetno zabavna ličnost […] Imao je i smisao za gastronomiju’, rekao je španski tenor u izjavi za švedski list ‘Ekspresen’.
‘Treba ga pamtiti kao velikog umetnika, čoveka sa tako divnom harizmatičnom ličnošću, sjajnog prijatelja i odličnog pokeraša’, dodao je Kareras.

Izvor RTS