Prelević: Živimo osvetu pristojnim ljudima

Dok Srbija guta samu sebe imam neki turoban osećaj da je ovo što živimo, ustvari petoktobarska osveta pristojnim ljudima, profesiji i institucijama i da osveta neće skoro stati. Lični doživljaj inferiornosti i izopštenosti od pristojnog sveta i morala iz prethodnog političkog života pokreće motore osvete, ocenio je Božo Prelević, izvršni direktor Lige eksperata (LEX) prilikom dodele nagrada Vitez poziva dodeljene 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

IZVOR, Beta

Prelević je naveo da se odavno se nije desilo da u ovolikoj meri zamre svaki razgovor između vlasti i struke.

„Odavno sudije i tužioci, novinari, profesori, umetnici nisu bili jedinstveniji u stavu da trpe neutemeljene i nezakonite pritiske od strane vlasti. Umesto dijaloga argumenata dobijamo paranoičnu monomaniju gde razgovora nema, samo napad, odbrana, naredjenje, poslušnost, propaganda, agitacija“ naveo je on.

„Svaka kritika je akt neprijatelja naroda“, istakao je Prelević dodajući da je „vodja izabran da nejaki narod brani od novinara, profesora, akademika, umetnika, koje vlast uopšte i ne zanima“.

„I tako, u tom vremenu dok jedni napadaju, a drugi brane, treći jedva primetno postadoše milijarderi. Oni bez škole kupiše i diplome i fakultete, neki koji su se proslavili lošim naslovima kupiše medije, a rekao bih da bi neki osudjivani rado kupili sud. Poniziti, osvojiti, podrediti, baciti pod noge, medije, sud, institucije, udaljiti najpametnije. Dovesti kompromitovane na čelo zdravstva, starlete u diplomatiju, navijačice u policiju. Gubitak visokih ljudskih i stručnih kadrova i povlačenje velikih ljudi iz institucija ne izgleda strašno i sudbonosno samo onom kome su uši pune klicanja mase“ naveo je on.

Izvršni direktpor LEX naveo je da je „tehnologija populističke politike je proces pretvaranja biračkog tela u masu“.

„Nemojte se čuditi napadima na ljude koji u malim sredinama drugačije misle. Medju pripadnicima mase uvreženo je pravilo koje kaže da se opasna bića smeju i moraju istrebiti. Oni ne smeju da dodju do reči i sve je u tom smislu dozvoljeno“ rekao je on.

Prelević je istakao da novo vreme i novi izazovi traže nove viteze časti i viteze profesije.

„Saveznika skoro da nema. Samo po koji dnevni list, par nedeljnika i poneka televizija, dve agencije. I svi su danas ovde. I svi su oni vitezi ovog vremena ili tačnije nevremena. Ovogodišnji vitezovi, žiri, vi dragi gosti niste potrošili svoj entuzijazam i veru u bolju Srbiju, niste se pridružili velikoj grupi očajnih. Mi ne odustajemo od zajedničkog interesa. Mi ne odustajemo od budućnosti. Generacije koje dolaze nam ne daju pravo na predaju. Mi znamo da to možemo i moramo“, zaključio je on.

Nagrade Viteza poziva za 2017. godinu uručene su juče profesoru Kliničke psihologije Miklošu Birou, novinaru Vukašinu Obradoviću i književniku i aforističaru Milanu Simiću. Nagrade je dodelio žiri u kojem su bili profesor dr Ratko Božović, Jelisaveta Vasilić, profesor dr Vladimir Goati, profesor dr Vlastimir Matejić, profesor Vida Ognjenović, profesor dr Vesna Rakić-Vodinelić, profesor dr Čedomir Čupić.

Nagrada se dodeljuje onim pojedincima koji su svojim životom i radom branili univerzalne vrednosti, koji su odolevali iskušenjima i pritiscima koji su dolazili od ideologije, politike, institucija, grupnih i pojedinačnih interesa i koji su na najbolji način usaglasili profesionalna znanja i savest i tako doprineli opštem razvoju društva. Svim dosadašnjim laureatima zajedničko je da su težili univerzalnom dobru.