Pregled štampe (24. 10. 2009.)

Politika : Cilj niska inflacija i stabilan dinar, Novosti: Drugi operater do kraja godine, Press: Vezao ženu lancima da ga ne ostavi!, Blic: Devojčice sve češće rađaju decu, piše beogradska dnevna štampa

Cilj niska inflacija i stabilan dinar

Da nije mera koje sprovodimo, sledeće godine bismo imali 180 umesto 128 milijardi dinara deficita, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković.

On je u intervjuu „Politici“ izjavio da su razgovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja je doputovala u Beograd na nastavak septembarskih pregovora, počeli u dobrom tonu i da je težište na dugoročnim reformama.

„Mada je na početku pregovora rano govoriti o detaljima, može se reći da u ovom trenutku MMF najviše pažnje posvećuje pitanju racionalnog upravljanja javnim finansijama koje treba da obezbedi makroekonomsku, cenovnu i stabilnost kursa. Ovoga puta, fokus je na uspostavljanju balansa u javnim finansijama“, istakao je on.

„Program vlade je solidna platforma za razgovore i ona ima kratkoročnu komponentu predložene mere štednje uz istovremeno obezbeđivanje stabilnih uslova privređivanja (niska inflacija i stabilan kurs) i dugoročnu komponentu kontinuirano smanjenje deficita i odgovarajuću reformu i podizanje efikasnosti penzionog, obrazovnog i zdravstvenog sektora“, rekao je Đoković.

Podsetivši da je Vlada je Skupštini predložila zakone o racionalizaciji broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji i time dala primer štednje, državni sekretar je istakao da u obrazovanju i zdravstvu taj posao traži više vremena i promišljanja.

„Rešenje nije u agresivnom smanjivanju broja zaposlenih ako bi to ugrozilo kvalitet usluga koje ovi sektori pružzaju, već u planiranoj racionalizaciji. Cilj je da se ti sektori učine efikasnijim, a deficit dugoročno održiv“, rekao je on.

Đoković je istakao da „treba na drugačiji način pogledati vremenski horizont i strukturu izdataka“.

„Na jednoj strani imamo penzije i plate koje će ostati zamrznute, kao i smanjivanje administracije, što će svoj puni efekat dati u narednim godinama. Istovremeno, na drugoj strani imamo povećanje nekih troškova, recimo za veći broj penzionera i nezaposlenih, za socijalna davanja, što je bilo neminovno. Dakle, kada sve uzmete u obzir, ponašali smo se i racionalno i štedljivo“, naglasio je on.

„Kada ne bismo sprovodili mere koje sprovodimo, mi bismo sledeće godine imali deficit od šest odsto BDP-a oko 180 milijardi, a imaćemo deficit oko četiri odnosno 128 milijardi dinara“, naglasio je Đoković.

On je rekao da je budžetski okvir za iduću godinu pravljen, između ostalog, na rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, inflaciji od oko sedam odsto, prilično stabilnom kursu koji neće mnogo varirati u odnosu na ovogodišnji nivo“, dodavši da su to polazneo snove, ali da će taj okvir ovih dana tek biti usaglašavan sa MMF-om.

Drugi operater do kraja godine

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić izjavila je da je uverena da će do kraja godine biti poznato ko je vlasnik nove licence fiksne telefonije.

Ona je u interjuu „Novostima“ rekla da se Pravilnikom o broju i periodu na koji se izdaje licenca, koji je donelo Ministarstvo telekomunikacija, utvrđuju minimalni uslovi i najmanji iznos jednokratne naknade za izdavanje licence.

„Pošto je tržište telekomunikacija specifično, taj iznos se utvrđuje u postupku javnog nadmetanja. Najniži početni iznos biće na nivou najviše ponuđene cene, koju će dostaviti potencijalni investitori. Dakle, najviša ponuđena cena biće najmanja početna na aukciji koja sledi. Završni korak je aukcija koju sprovodi RATEL, a u okviru aukcijskog nadmetanja određuju se konačna cena i pobednik“, istakla je Matićeva.

Ona je rekla da ukoliko u postupku javnog nadmetanja dostignuta cena bude neubičajeno niska, licenca neće biti dodeljena.

„Merenje će biti na osnovu komparativne analize dodeljenih licenci na tržištima koja je smisleno uporediti sa našim. To su prvenstveno zemlje regiona, ali i države Evropske unije koje imaju iskustvo u dodeljivanju ove vrste licenci“, istakla je Matićeva.

Ona je rekla da će novi operater moći da koristi već izgrađenu infrastrukturu nekog drugog operatera, na osnovu ugovora koji se sklapa u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, ili sopstvenu infrastrukturu i da će korisnici imati mogućnost da izaberu operatera čije će usluge koristiti.

Prema njenim rečima, ne očekuje se da uvođenje novog operatera dovede do značajnog pada vrednosti „Telekoma“.

Vezao ženu lancima da ga ne ostavi!

Adnan S. (44) iz Bačke Topole uhapšen je zbog sumnje da je svoju nevenčanu suprugu R. K. (38) vezivao lancima kako ga ne bi ostavila! Adnan se tereti da je od početka oktobra držao nesrećnu ženu zatvorenu u kući. Kako saznajemo, R. K. je posle 20 dana zatočeništva uspela da pobegne, dok je Adnan T. priveden u policiju.

Adnan i R. K., koji su živeli nevenčano, često su se svađali, a R. K. je nekoliko puta bežala od kuće. Adnan je početkom oktobra rešio da je „smiri“, pa ju je vezao lancima! – Adnan i njegova žena živeli su skromno. Retko sam ih viđao, ali sam čuo da je R. K. nekoliko puta bežala, pa mu se vraćala. U poslednje vreme nisam je viđao, pomislio sam da je opet pobegla. Međutim, šokirao sam se kada sam čuo da ju je vezao lancima. To je strašno – rekao je jedan od komšija ove porodice.

Kako Pres saznaje, nesrećna žena je više od 20 dana bila zatočena u kući!

– Ona je zatvorena u kuću još početkom oktobra. Suprug ju je vezao lancima. Zaključavao ju je u sobu kada je odlazio u prodavnicu. Nesrećna žena je posle skoro tri nedelje zatočeništva nekako uspela da iskoristi njegovu nepažnju i pobegne. Priča je zaista strašna, u svojoj dugogodišnjoj karijeri ovo nisam doživeo – kaže za Press izvor blizak istrazi.

U Centru za socijalni rad u Bačkoj Topoli saznajemo da je R. K. bila korisnik pomoći i da je često dolazila u ovu ustanovu.

– Živeli su u oskudici, a R. K. je bila sklona „izletima“. Napuštala je iznenada kuću, znala je da mu odnese sav novac i da ga ostavi bez dinara. Ipak, on bi uvek kretao u potragu za njom. Kada bi je pronašao ponovo bi se mirili i često su menjali adresu boravka. Izgleda da je Adnan našao nesrećno rešenje da je „smiri“ lancima i zadrži u kući – kažu u Centru za socijalni rad.

Adnan S. juče je saslušan u Opštinskom sudu u Bačkoj Topoli. Istraga je u toku i niko od nadležnih nije mogao da da bilo kakvu dodatnu informaciju o ovom slučaju.

Slučaj stravičnog zlostavljanja u porodici koji se dogodio u Bačkoj Topoli nije jedini u Srbiji. Hakija B. (22) iz Topole uhapšen je u septembru 2007. zbog sumnje da je zlostavljao svoju suprugu M. B. (15). Hakija se sumnjiči da je nesrećnu ženu tukao, vezivao lancima i vukao po kući! Pomahnitali muž na kraju je svojoj ženi brijačem odsekao kosu!

Devojčice sve češće rađaju decu

Beograđanka Ivana S., kao učenica prvog razreda srednje škole, iz porodilišta je izašla sa bebom u naručju. Njen tadašnji dečko nije hteo da koristi kondom, obećao je da će paziti. Ipak, zatrudnela je. Odlučila je da rodi dete i roditelji su je podržali.

Mnoge maloletnice koje stupaju u intimne odnose nemaju Ivaninu sreću. U Srbiji godišnje 6.000 do 7.000 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina ostane u drugom stanju, što našu zemlju, uz Veliku Britaniju, svrstava među rekordere u Evropi po broju maloletničkih trudnoća.

Dr Katarina Sedlecki, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnik Republičkog centra za planiranje porodice, kaže da se procenjuje da na 1.000 devojaka od 15 do 19 godina svake godine zatrudni njih 50. To znači da u kalendarskoj godini svaka 20. devojka srednjoškolskog uzrasta ostane neplanirano u drugom stanju.