PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O SLIKARU NIKOLI GRAOVCU

Nedlja: 30.septembar … Izvor RTS
U Karađorđevoj kasarni u Topoli predstavljena je Monografija Nikole Graovca, koju je Vera Ristić priredila povodom obeležavanja 100 godina od rođenja velikog srpskog slikara istoričara umetnosti.

Odličan pejzažista, majstor enterijera, mrtve prirode i cveća, neverovatno plodan autor sa više od 10.000 slika, Graovac je bio i vrstan portretista, koji je znao da uđe u suštinu ličnosti koje je portretisao, istaknuto je na promociji.

Barokan i usplahiren mnogo više nego sveden i minimalistički, Graovac je, ipak, znao vrlo vešto da obuzdava svoj temperament, što ukazuje na njegovu ličnost.

Bio je čovek mere, znanja i kulture, o čemu se može saznati i iz njegovog autobiografskog kazivanja, a o njemu su kao slikaru koji je do kraja života ostao veran svom ekspresionizmu i od koga se slika mogla dobiti bez naknade i honorara, istakla je istoričarka umetnosti Ljubica Miljković.

Monografija, koju su finansirale njegova supruga Rada i ćerka Smiljka, izašla je u izdanju Zadužbine kralja Petra I, kojoj je Graovac ostavio značajna dela, danas izložena u ‘Vinogradarovoj kući.

Više decenija je stvarao u Topoli i okolini, živeo je u svojoj kući na Oplencu do smrti 2000. godine, tako da je na slikama ostavio trajan trag o Topoli i okolini, oplenačkim vinogradima, lipovačkim kućama, enerijerima i drugim predelima iz tog dela Šumadije.