Pre devet godina ubijen Ćuruvija

Na današnji dan, pre tačno devet godina, ubijen je novinar, urednik i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavko Ćuruvija. Naručioci i izvršioci tog zločina nikada nisu otkriveni.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, u vreme NATO bombardovanja, ispred zgrade u Svetogorskoj ulici u kojoj je živeo, dok se sa nevenčanom suprugom Brankom Prpom vraćao kući.

Ubistvo je usledilo samo pet dana pošto je u „Politici ekspres“ objavljen tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ u kome je on optužen za izdaju koja, kako se navodi, neće biti zaboravljena.

Istraga o ovom ubistvu ozbiljnije je pokrenuta tek posle 5. oktobra, ali značajni pomaci nisu napravljeni iako je krajem 2003. godine UBPOK saopštio senzacionalnu vest da se pojavio svedok koji tvrdi da je ubica, u to vreme već pokojni, Luka Pejović.

Tokom istražnih radnji sprovedenih prošle godine, na predlog specijalnog tužioca za organizovani kriminal, saslušano je oko 100 svedoka ali nije podnet zahtev za sprovođenje istrage što znači da i dalje nema osumnjičenih za ubistvo.

Istražni sudija Specijalnog suda za organizovani kriminal trenutno saslušava nove svedoke u dopuni istage, a zatraženo je i novo medicinsko-balističko veštačenje.

Ćuruvijine kolege medjutim, sumnjaju da će istina o ubistvu vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ ikada biti utvrđena.

(MONDO)