Povratnički album Suzan Vega

U septembru 2001. Suzan Vega je izdala album „Songs in Red and Grey“, na kome su dominirale pesme o razvodu kada je njen grad – Njujork, zadesio teroristički napad.
Tek ovih dana pojavio se novi album pod nazivom „Beauty and Crime“ na kome Suzan peva o svojoj ćerki, smrti svog brata, novom braku i naravno – napadima na Njujork.

s.vega.jpg
„Jako sam spora, ali sam srećna što se to desilo nakon šest godina, a ne sedam ili osam. To nije toliko loše – uostalom Pol me je čekao 23 godine da mu kažem ‘da'“, objašnjava pevačica svoj dugi period muzičke apstinencije.

Suzanin drugi muž Pol Mils zabavljao se sa njom ranih osamdesetih i zaprosio je. Ubrzo su raskinuli, ali su krajem 2005. obnovili kontakte. Nekadašnji ulični muzičar u medjuvremenu je postao advokat, a sve vreme čuvao je cedulju na kojoj je Suzan napisala da je zauvek vezana za njega. Zaprosio ju je na Božić i venčali su se u februaru.

U pesmi „Bound“ sa novog albuma Suzan peva upravo o tome: „When I said I am bound to you forever, here’s what I meant, I am bound to you forever“ (Kada sam rekla da sam zauvek vezana za tebe, to sam i mislila, vezana sam zauvek za tebe).
Prve dve pesme na albumu govore o njenom pokojnom bratu – „Ludlow Street“ priča o komšiluku koji je Timoti volio, dok „Zephyr and I“ pesma o poznatom grafiti umetniku koji se družio sa njim.
Dve pesme koje zatvaraju album su o napadima na Svetski trgovinski centar – „Angels Doorway“ priča o jednom vatrogascu, dok je tema pesme „Anniversary“ hrabrost i upornost preživelih.

Pesma „As You Are Now“ je o njenoj trinaestogodišnjoj kćerki Rubi.
Na svom poslednjem albumu Suzan Vega kombinuje zvuk akustične gitare sa elektronskim ritmovima, što uz njen fascinatnan glas čini čaroban muzički spoj.
„Beauty and Crime“ je sedmi po redu studijski album Suzan Vega koja je svetsku slavu stekla hitovima „Luka“ i „Tom’s Dinner“ – pesmi koju su razni svetski di-džejevi remiksovali u bezbroj varijanti.

(MONDO)