Povratak rokabilija u Srbiju

Novi album grupe „Atomic Sunset“

Autor: M. V. | 27.12.2007 – Blic ONLINE

Verovatno jedina srpska rokabili grupa „Atomic Sunset“ objavila je nedavno svoj debitantski album „Hot Rods & Pin-Ups“. Ploča je izdata paralelno u Americi i Srbiji, a izdavač za domaće tržište je „Mascom“.

atomik-v.jpg

Frontmen ovog benda Đorđe Stijepović kaže za „Blic“ da je album prvobitno objavljen u Americi, gde on živi već nekoliko godina, a da su nakon nekoliko svirki u Srbiji odlučili da izdaju i album za naše tržište. Upoređujući svoje iskustvo u Americi sa domaćom publikom, Stijepović kaže da rokabili u Americi ima i dugu tradiciju, ali i novu živost, naročito u poslednjih četiri-pet godina. Upitan da li možda svojom muzikom i pojavom našoj publici deluju pomalo čudno i egzotično, kontrabasista i pevač „Atomic Sunset“ kaže da je tako možda bilo ranije, ali da danas imaju svoju publiku. „Kod nas je situacija malo drugačija nego u Americi, jer je publika raznolika, pa na naše koncerte dolaze i fanovi rokabilija i panka i drugih pravaca. Ali ni naša muzika nije baš čist rokabili pedesetih godina, jer tu ima i drugih zvukova prijemčivih modernom uhu“, kaže Stijepović.
Osim Đorđa Stijepovića, u „Atomic Sunsetu“ sviraju još Dražen Škarić (gitara i vokal), Siniša Jović (bubnjevi), kao i Alek iz benda „Eyesburn“. Grupa će tokom januara svirati u raznim gradovima Srbije, počevši od Zrenjanina (11. januar).

Istorijat kontrabasa
Zanimljivo je da Đorđe Stijepović, koji je završio Odsek za klasični kontrabas na Fakultetu muzičke umetnosti i džez odsek za kontrabas i aranžiranje, planira da objavi i knjigu o istorijatu slep tehnike na kontrabasu. „Iako ovaj instrument postoji već vekovima, a slep tehnika se koristi od početka 20. veka, čudno je da do sada nije objavljena nijedna knjiga o toj tehnici.“ Zato sam ja pre nekoliko godina počeo da izučavam istoriju intrumenta i te tehnike, a knjiga bi trebalo da bude objavljena 2008. godine.