Potpis sa Evropom!

Autor: Ekipa Novosti

VICEPREMIJER Srbije Božidar Đelić i komesar za proširenje Oli Ren potpisali su u utorak u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije. Potpredsednik srpske vlade najzad je upotrebio svoje penkalo na dugo čekanom ugovoru, koji su njegovi dojučerašnji partneri iz DSS odmah proglasili – ništavnim!
Svega pola sata bilo je dovoljno našoj delegaciji, u kojoj su osim Đelića bili i predsednik Republike Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić, da sa evropskim diplomatama “overe” briselski ugovor, konačno odškrinu evropska vrata, ali i da navuku strahovit gnev svojih političkih rivala i bivših saveznika iz Vlade.
Od velike šanse za Srbiju, kako su usred Velikog vojvodstva, šefovi diplomatija iz evropskog “kluba 27” nazvali SSP, zasada postoji samo potpis.
Sporazum se, zapravo, neće primenjivati dok Savet ministara EU ne donese odluku da je Beograd ispunio sve obaveze prema Haškom tribunalu. Pod tim haškim “vetom” je i prateći sporazum koji je, takođe, juče potpisan i koji se odnosi na trgovinu, ekonomiju i vizne olakšice.
Šef države Boris Tadić, koji je doleteo u Luksemburg svega 50 minuta pre ceremonije, nije krio zadovoljstvo što je “Srbija konačno ušla u ugovorni odnos sa Evropskom unijom”.
– Sve demokratske vlade od promena 5. oktobra 2000. imale su isti cilj da potpišu SSP i zato sam izuzetno zadovoljan ovim što smo uradili – kazao je Tadić. – Mi u Srbiji EU smatramo najvećim dostignućem i garantom mira na kontinentu. Za nas je činjenica da EU štiti i potvrđuje identitet različitih naroda veoma važna. Jer, mi smo veliki narod po dostignućima, ali ne po brojnosti.
Tadić je podvukao da su upravo mir i ekonomski prosperitet za građane Srbije najvažniji razlozi njegovog prisustva u Luksemburgu.
– Bez ovog Sporazuma ne bi bilo integracija zapadnog Balkana u EU, a samim tim ni pomirenja među narodima sa tog područja – napomenuo je Tadić. – Zato moramo da završimo sve naše obaveze prema Hagu.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana naglasio je da Srbija ima budućnost u evropskoj porodici naroda:
– Svi građani Srbije od danas osećaju da su bliži EU, miru i stabilnosti. Brisel želi Srbiju u EU i ovim sporazumom započinjemo taj put – poručio je Solana.
Vicepremijer Srbije Božidar Đelić odbacio je u izjavi za “Novosti” optužbe da je potpisom na SSP stavio potpis na nezavisnost Kosova i da je time izvršio državni udar.
– Kakav je taj patriotizam koji ide protiv interesa svoje zemlje? Kakav je to patriotizam onih koji pogaze datu reč, jer je potpisan istovetan sporazum koji je parafiran? Kakav je to patriotizam koji hoće da oslabi Srbiju, i izoluje je? To je patriotizam onih koji nemaju snagu i hrabrosti da se bore da se ispravi nepravda prema Srbiji i Kosovu. To je patriotizam onih koji zbog neke decimale na izborima ne žele da postanemo najjača nacija na Balkanu. Samo jaka Srbija u EU može braniti svoj suverenitet na KiM.
Na pitanje zašto ni on, ni predsednik Tadić prilikom potpisivanja nijednom nisu pomenuli reč Kosovo, Đelić kaže: – Pomenuo sam da ćemo potpisom na SSP značajno ojačati naše pozicije u odbrani svog suvereniteta i integriteta. SSP je neutralan u odnosu na KiM. EU i Kosovo su dva odvojena procesa. Kosovo se brani u SB UN, u Vašingtonu, a ne u Briselu.
Odgovarajući na pitanje da li je SSP mrtvo slovo na papiru i kada će stupiti na snagu, pošto iz EU poručuju da neće važiti sve dok Srbija ne postigne punu saradnju sa Hagom, on je rekao da Sporazum počinje da važi odmah.
– A od građana Srbije zavisi da li će 11. maja odlučiti da SSP ima i praktičnu primenu.
Đelić je još napomenuo da je dokument potpisao ćirilicom.
Evropski komesar za proširenje Oli Ren veruje da je iz Luksemburga Srbiji poslat jasan signal da ima evropsku perspektivu.
– Ovo je prekretnica i sada ulazimo u novu fazu odnosa sa Srbijom – napomenuo je on, dodajući “da Srbija nikada neće biti sama”.
Ren je istakao da je SSP “neutralan” kad je reč o statusu Kosova i da je Vlada Srbije prihvatila mandat znajući da u članu 135 Sporazuma veoma jasno stoji da on ne uključuje Kosovo.
– Ovaj sporazum je statusno neutralan, a svi koji govore drugačije, ne govore istinu – pojasnio je Ren.
Napeta višečasovna rasprava evropskih ministara tek je juče rano ujutru izrodila nameru da se Beogradu, uprkos tvrdoglavom i nepokolebljivom stavu Holandije i Belgije, ponudi na potpis SSP.
– Srbija je odnela veliku diplomatsku pobedu – trijumfalno je, već oko podneva, izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, pošto je bilo jasno da će Savet ministara posle maratonskog natezanja, ipak, ponuditi SSP Srbiji.
– Sporazum stupa na snagu u momentu potpisivanja, ali kada će biti u potpunosti primenjen odlučiće građani Srbije – napomenuo je ministar Jeremić. – Oni će 11. maja glasati za nastavak evropskog puta ili za njegov prekid, za početak implementacije SSP ili za njegovo poništenje.
Gest dobre volje, kako su ponudu SSP Beogradu “krstile” evropske diplomate, ostaće, bar neko vreme, golub na grani za Srbiju. Ne očekuje se, naime, da će primena sporazuma početi odmah, jer su Holanđani i Belgijanci u finišu zamorne ministarske rasprave ponovo iz rukava izvukle – “haškog keca”.
Konkretno: korišćenje stotina miliona evra nove pomoći i pristup tržištu EU biće verovatno stopirani sve dok Srbija ne izruči Tribunalu optužene za ratne zločine.
Ni Rupel nije tajio da je pred Srbijom i dalje haška rampa:
– Niko ne želi da povuče zahteve za punu saradnju za Hagom – kazao je ministar spoljnih poslova Slovenije. – Srbija mora da pokaže interesovanje da se uklopi u evropske standarde, a tu se misli i na Tribunal koji ostaje uslov za primenu SSP.
Holandski predstavnici izrazili su zadovoljstvo što su uspeli da odnose Srbije sa EU povežu sa izručenjem Ratka Mladića.

Rupelova najava da će SSP biti ponuđen Srbiji značio je “muštuluk” samo za tabor koji predvodi DS. Ovo pitanje, oko kojeg su se sudarila dva zavađena bloka juče je do tačke ključanja dovelo ionako vruću predizbornu kampanju.
Posle potpisa pokidane su, čini se, i poslednje niti koje vezuju “narodnjake” i “evropejce”. Mogućnost da se dojučerašnji partneri opet sastave posle 11. maja bila bi, izgleda, ravna čudu. Pale su i teške reči.
– Sa prezirom odbacujemo ovaj Judin pečat koji je Tadić stavio na Solanin papir i za koji će da odgovara. Neće Srbijom upravljati Solana, NATO i njihovi momci Tadić, Čanak i Dinkić – bez uvijanja je rekao Zoran Lončar, ministar prosvete i visoki funkcioner DSS.

Ministar za KiM i potpredsednik DSS Slobodan Samardžić bio je za nijansu blaži od svog stranačkog kolege:
– Tadićev potpis je velika sramota i za Srbiju i za Evropsku uniju – kategoričan je Samardžić. – U pitanju je jedan ništavan sporazum, dokument koji neće obavezivati ni EU, ni Srbiju. Luksemburg se pretvorio u jednu veliku političku pijacu. Jedina funkcija tog sporazuma kao praznog papira jeste da podrži takozvane evropske snage u Srbiji. Na ovaj način EU se direktno meša u unutrašnje stvari Srbije i u izborni proces.
Samardžić je ubeđen da će “Tadić ovim sporazumom faktički prihvatiti Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, onako kako EU zahteva i onako kako EU deluje na KiM”.
– I posle potpisivanja Sporazuma sve će biti kao i pre. Ovaj sporazum neće vredeti, neće važiti, a Srbija će i nadalje nastaviti da se bori za svoje Kosovo i Metohiju, kao i do sada – zaključio je Samardžić.

KOŠTUNICA: BRUKAJU SE
PREMIJER Vojislav Koštunica ocenio je da Boris Tadić svojim potpisom na Solaninom sporazumu neće obrukati Srbiju, već isključivo samoga sebe, i poručio da će ga nova vlada i Skupština odmah poništiti.
– Taj potpis je protivustavan i antidržavni čin i samim tim je protivpravan i potpuno nelegitiman. Poručujemo NATO i svim državama EU koje su priznale lažnu državu Kosovo da ovaj Tadićev protivpravan potpis ne mogu tumačiti kao potpis Srbije na nezavisnost Kosova. Nikada i nikome nećemo dozvoliti da u ime Srbije potpiše nezavisnost Kosova i zato ni današnji Tadićev potpis ne vredi apsolutno ništa – rekao je on.

SRS: PREDALI POKRAJINU
ZAMENIK predsednika SRS Tomislav Nikolić ocenio je da SSP nije sporazum sa Srbijom, već sa DS.
– Ovo nije ponuda Srbiji i građanima Srbije. Ni za jednog građanina Srbije nema nikakve koristi od tog sporazuma, nijednog novog radnog mesta, ni bolje plate, niti je ovo put u EU – kazao je Nikolić. – Uveren sam da taj sporazum neće biti ratifikovan u Skupštini Srbije zato što u njemu nije jasno određeno da li EU pravi sporazum i sa Srbijom i sa Kosovom. Sporazum je način da se u uvijenoj formi Kosmet preda kao nezavisna država u ruke Albanaca.

ZAKLJUČCI
– SAVET ministara EU pozdravlja potpisivanje SSP i Privremenog sporazuma sa Srbijom kao važan korak te zemlje na putu ka EU.
– SAVET ističe da je puna saradnja s Hagom, uključujući sve moguće napore da se uhapse i isporuče optuženici, ključan element ovih sporazuma.
– MINISTRI su se dogovorili da tekst SSP pošalju svojim parlamentima na ratifikaciju, a Privremeni sporazum biće primenjen čim Savet bude konstatovao da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.
– SAVET i Komisija će se redovno starati da Srbija nastavi da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom. U tom pogledu će Srbiji pomoći EU i njene države članice.

DEMOKRATE SLAVILE U BEOGRADU
POSLE potpisivanja sporazuma počelo je slavlje pristalica liste “Za evropsku Srbiju” u Beogradu i Nišu. Nekoliko desetina automobila kružilo je centralnim ulicama ovih gradova sa istaknutim zastavama Srbije, EU, DS i
G 17 plus. Na pojedinim kolima izlepljeni su i plakati te predizborne koalicije.