Političari zaustavili povratak ski-staze

Inicijativa da se Boranima vrati skijalište

BOR – Ski-liftove na planini Crni vrh, dvadesetak kilometara od Bora, gde je skoro pet meseci skijaška sezona, deceniju i po uništava rđa jer je njihovo održavanje prestalo onog momenta kada je na tom mestu započela izgradnja kompleksa „Hajat Ridžensi – Jelen“. Do danas, niti je završen hotel, niti Borani imaju gde da skijaju.

Autor: Saša Trifunović | 14.01.2008 – 06:00 / Blic ONLINE

skijanje-borsky_online.jpg

Radovima na „Hajatu“ uništena je skijaška staza na kojoj su mnoge generacije iz istočne Srbije sticale prva znanja u belom sportu.
Kako bi se stvari promenile, planinarsko društvo „Dubašnica“ pokrenulo je inicijativu da se ponovo urede ski-staze i postavi ski-lift.
Predsednik tog društva Petar Lazarević podseća da je još tokom priprema za izgradnju hotela namenjenom visokom turizmu, na oko 500 hektara planine, skijašima bio zabranjen pristup. Tada je praktično i „otet“ planinarski dom, sagrađen 1952. godine.
– Zgrada tog doma nikome ne služi, a u beogradskom „Energoprojektu“, koje drži napušteno gradilište, nemaju ništa protiv da građani Bora i Timočke krajine ponovo dobiju svoje mesto za bavljenje sportom – napominje Lazarević.
Sličnu inicijativu pokrenuo je i Skijaški savez jugoistočne Srbije.
– Uskoro očekujemo razgovor sa direktorom Javnog skijališta Srbije i predsedništvom ski-saveza, na čijem je čelu Mlađan Dinkić. Ako sve bude kako treba, uređenje za sezonu 2009. godine bi počelo na proleće – kaže Abdula Bajrami, trener i sekretar skijaškog kluba „Bakar“ iz Bora.
On napominje da ova organizacije ne traži postojeću stazu, već novu, za koju je Fabrika opreme i delova, već proizvela delove za ski-lift.
Nova staza bi se prostirala od spomenika na Crnom vrhu do meteorološke stanice. Ona je već trasirana i prokrčena, pa je potrebno samo malo volje. Ključnu ulogu ima lokalna samouprava, koja bi dopisom o zainteresovanosti ustupila zemljište Javnom skijalištu Srbije. Tada bismo obezbedili i tabač i topove za sneg, a uposlilo bi se i petnaestak ljudi – kaže sekretar borskog kluba.