Pobeda Tadićeve liste, vlada ipak na Ivici

Lista za evropsku Srbiju osvojila gotovo deset odsto glasova od drugoplasirane SRS. – Socijalisti imaju najveći koalicioni potencijal, jer su prihvatljivi i jednima i drugima

Koalicija Za evropsku Srbiju okupljena oko Demokratske stranke pobednik je jučerašnjih parlamentarnih izbora, osvojivši, prema prvim Cesidovim procenama rezultata, 103 mandata u srpskoj skupštini, odnosno 26 mandata više od drugoplasirane Srpske radikalne stranke.

Iako će u novom parlamentarnom sazivu imati samo četiri mandata manje nego u prethodnom, SRS je iznenađujuće loše prošla, s obzirom na to da je u većini predizbornih istraživanja figurirala kao vodeća izborna lista. Umesto prognoziranih 34 ili 35 odsto, radikali su, međutim, dobili poverenje oko 29 odsto birača. Lista za evropsku Srbiju koja je u istraživanjima zaostajala za procenat ili dva, osvojila je nešto manje od 38 odsto glasova, pokazavši da je evropsko opredeljenje građana ipak znatno veće od onog koje su prognozirali istraživači javnog mnjenja.

Prema Cesidovim podacima, u novom parlamentu sedeće i 30 poslanika „narodnjaka” koji su osvojili 11,3 odsto glasova, 20 socijalista (7,9 odsto), 13 poslanika sa liste LDP-a (5,2 odsto) i još sedam poslanika manjinskih lista. Mađarska koalicija imaće, prema ovim rezultatima, četiri mandata, bošnjačka Lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina – dva, a Koalicija Albanaca Preševske doline – jedan mandat.

Nosilac izborne liste Za evropsku Srbiju i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da odmah treba početi da se radi, jer je potrebno što pre formirati Vladu Srbije koja će uvesti zemlju u EU i boriti se za očuvanje Kosova. „To su dva cilja na kojima ćemo nova vlada i ja kao predsednik raditi”, izjavio je Tadić u prvom obraćanju novinarima nakon izbora.

I dok je pre izbora jasno bilo samo da u budućoj vladi, kako god da građani glasaju, neće zajedno sedeti DS i SRS, u prvim satima po objavljivanju preliminarnih rezultata, postala je jasna još jedna stvar – da se u novoj vladi neće ponovo okupiti ni DS i DSS.Sve ranije spekulacije da bi dojučerašnji koalicioni partneri u nekoj varijanti (bez G17 plus i LSV) možda ipak mogli ponovo da nađu zajednički jezik, pale su u vodu kada je lider DSS-a i premijer tehničke vlade Vojislav Koštunica sinoć rekao da su principi koalicije DSS–NS, koji se, kako je naglasio, neće menjati, „potpuno drugačiji od principa DS-a”. Razlike među njima, kako je rekao, ispoljile su se u nekoliko faza i ne mogu se premostiti.

– Tu kompromisa nema – rekao je Koštunica u sedištu DSS-a, dodavši da je to postalo potpuno jasno pošto je Božidar Đelić u Luksemburgu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Koštunica je priznao da je „Đelićev potpis dobio određeni broj glasova”, ali je naglasio da su i oni koji su bili protiv potpisivanja SSP-a dobili određeni broj glasova, dodavši: „Pa vi saberite”.

Time je lider DSS-a, dok su na ulicama Beograda uz vatromet pristalice Liste Za evropsku Srbiju slavile, praktično najavio mogućnost formiranja (za DSS očigledno jedino moguće) koalicije sa radikalima i socijalistima.

Koštunica se očigledno, i pored novog smanjenja broja poslanika DSS-a, ne odriče mogućnosti da i dalje ostane u vlasti, pokazujući da je sinoćnja ocena predsednika Skupštine Olivera Dulića da su građani juče poslali Koštunicu u političku penziju možda preuranjena.

Samo nekoliko minuta posle Koštunice oglasio se i zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić potvrđujući mogućnost koju je lider DSS-a nagovestio, rekavši da će Srbija ili imati vladu SRS, DSS–NS, SPS i eventualno još neke manjinske stranke, ili je neće imati uopšte, odnosno išlo bi se na nove izbore.

Ako je, s obzirom na pomenuti raspored mandata, izvesno da je i listi koju predvodi DS najjednostavnija postizborna kombinacija sa socijalistima, uz, recimo Mađarsku koaliciju, očigledno je da je „cena” partije Ivice Dačića znatno skočila posle ovih izbora.

DS-u je, praktično, nemoguće da napravi vladu bez SPS-a, jer sa LDP-om i svim poslanicima nacionalnih manjina, ima ukupno 123 mandata. Toga su izgleda svesni i u Demokratskoj stranci – Božidar Đelić je sinoć posle objavljivanja preliminarnih rezultata uveo i „šesti” princip za razgovore o postizbornoj koaliciji (pored evropskih integracija, borbe za Kosovo, saradnje sa Haškim tribunalom, ekonomskog razvoja i borbe protiv kriminala i korupcije) koji se odnosi, između ostalog, i na potrebu postizanja novog socijalnog ugovora između poslodavaca i radnika, rast plata i penzija u skladu sa privrednim rastom, ravnomeran regionalni razvoj… Upravo to su bile bitne stavke predizbornog programa koalicije SPS–PUPS–JS, pored odbrane državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Lider socijalista Ivica Dačić i sinoć je ponovio ove principe svoje koalicije, izbegavajući da jasno kaže kome će se prikloniti, ali je naveo da će zbog prethodne korektne saradnje sa DSS-om, najpre razgovarati sa Koštunicom.

– Nema parlamentarne većine bez koalicije DSS–NS i SPS–PUPS–JS – rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS-a, ostajući, čini se, lojalan Koštunici, iako je jasno da ovog puta vlada zavisi samo od njega, ne i od „narodnjaka”.

Na pitanje, kako prenosi Beta, da li će SPS podržati manjinsku vladu, Dačić je rekao da je to pitanje zakasnilo četiri godine. – Do sada su nas pitali sa kim ćemo, a sada je pitanje sa kim će oni – rekao je on.

Da u koaliciji Za evropsku Srbiju zaista računaju na koaliciju koju predvode socijalisti, ili bar na jedan njen deo, potvrdio je indirektno sinoć i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić. Ističući da će mandatara za sastav buduće Vlade Srbije odrediti DS i da će ta vlada uvesti Srbiju u EU, Dinkić je naveo: „Lista za evropsku Srbiju imaće 103 mandata i nedostajaće nam 23 mandata, a dobrodošli su svi koji hoće Srbiju u EU. LDP je proevropska stranka, znam da su i neki ljudi iz koalicije SPS–PUPS–JS, Palma je govorio da želi investicije u Jagodini”.

Politika ONLINE