Parada ponosa

Čitam jutros uz prvu kafu da je Vlada Republike Srbije pozvala građane da poštuju Ustav i demokratske vrednosti,  nikako ne ugrožavaju javni red i mir i bezbednost drugih građana, povodom predstojeće  „Parade ponosa“ koja će biti održana u nedelju u Beogradu. Kažu da u smislu predstojećih evropskih integracija, deblokade sporazuma o saradnji pridruživanju,  državni organi moraju da omoguće slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti. Srbija je demokratska država i pravo svakog građanina je da izražava t.j. pokazuje svoje ustavne slobode.

Jebi ga, kad su bili komunisti na vlasti, barem su rukovodioci bili tu u Beogradu a sad … pitaj Boga.

Ma slažem se ja sa time da i oni paćenici moraju da se nekako oglase,  ali pokazivanje golih guzica, javno zagrljenih muškaraca i devojaka koje jedan drugoj drpaju međunožje i tome slično,  i to javno, nije baš u skladu sa nekim postulatima po kojima sam vaspitavan kao i velika većina (ne)normalnih  širom  Sveta. Još manje je primereno nazvati u sred zemlje Srbije takvu sramotu „Parada ponosa“. Imamo li mi ijednu paradu ponosa tamo i na način na koji je treba biti. Jesmo li pravili paradu ponosa u kojoj bi bili dobri đaci i studenti, sportisti, muzičari, stručnjaci. Zašto uvek od drugih prihvatamo samo ono najgore i najgluplje

Naravno ja neću reći da takve manifestacije ne treba biti ali da je trebalo pažljivije organizovati i obraditi- svakako. Povorka kažu kreće ispred Filozofskog fakulteta a radnici koji su ostali bez ‘leba nisu mogli ni da priđu centru grada ili su kordonima preusmeravani na periferiju. Zar to nije sramota. Vodite pedere negde na periferiju pa im oterajte lepo i krevete, postavite šatore pa nek orgijaju tri dana, nema problema ali zar nisu i oni mučenici iz Kragujevca i drugih gradova gde su pozatvarane i prodate fabrike pokazivali svoje sličnosti i različitosti, ili su oni manje vredni i važni od par stotina ponosnih homoseksualaca.

Učen sam, bez mogućnosti prigovora, da se za obavljenje nužde  koristiti proevropski orijentisana ustanovu koja se zove WC a desi se da na istoj ponegde piše i Toilet. Zbog nepoštovanja takve preporuke mojih roditelja sam od malih nogu dobijao batine pogotovo kad bi se onako demokratski i ničim izazvano ukakio. U to vreme apsolutne  izolacije i sveopšte narodne tuge, deca nisu imala nikakva prava a danas kad dete u školi popreko pogleda neko od profesora ili daleko bilo direktor škole čak i sedmogodišmnjaci zaprete tužbom za zaštitu svojih prava. Ipak i  pored toga smo eto svi ostali i živi i zdravi a i bez ijednog psihičkog ili drugog duševnog poremećaja, izrodili decu i uni+uke i sad mene treba neko da nauči šta je dobro a šta ne – a to neće moći. Takođe su me učili da je pokazivanje genitalija nepristojno a do skora se za tako nešto  kažnjavalo. Ma kakvi, kazne su pljuštale se kad se u sitne sate na javnom mestu izvršiš malu nuždu a kamoli za ovo. Druga je stvar što smo mi narod koji mnogo voli da pokaže onu stvar, ali to sa ovom manifestacijom nema nikakve veze.

Da li čemo uskoro po preporuci EU nuždu obavljati po ulici, i tu pokazivati svoju seksualnu naklonost? Po svemu sudeći Vlada Republike Srbije spremna da nas sve proglasi homoseksulacima ne bi li se dodvorila Evropi a to je jadno, i samo pokazuje nemoć i odsustvo ideje i koncepta. Šta ćemo kad i dupeta prodamo, na čemu ćemo sedeti -ili i za to imaju neko proevropsko rešenje?

Prodali smo fabrike, puteve, energetsjka -postrojenja i resurse- ma sve smo prodali. E ja moje dupe ne dam.  Zbog svega toga sam ja protiv ove manifestacije, povorke, šta li je već  pa neka me proglase za šta god hoće. Briga me za Evropu, napredak, integracije, pridruživanje, partnerstvo, slobodu izražavanja i ispoljavanja različitosti.

Vreme je  da počnemo sa pokazujemo međusobnih sličnosti i na osnovu toga krenemo zajdno tražeći nama slične , a pokazivanje ponosa Srbima nikada nije bilo strano, nema nikakve veze sa gologuziranjem i nastranim seksualnim opredeljenjem,  i zbog toga vekovima retroaktivno ispaštaju.

9 Komentara

 • Charolija

  18. septembra 2009. at 13:46

  Nemam ništa protiv gej populacije. To je njihov izbor, neka radi ko šta hoće i na kakav način hoće, ali parada, pa još i ponosa…Sačuvaj me Bože. U vreme kada pola Srbije nema leba da jede oni će da paradiraju.

  Ako homoseksualnost nije bolest, onda ni pedofilija nije bolest, incest takođe može da se odobri po Ustavu. Sloboda za sve. Za par godina neka im dozvole da se venčavaju i usvajaju decu. Znači svako ima pravo da radi šta mu se prohte.

  Osnova svakog društva je porodica, na porodici leži temelj jedne zemlje. Kada se uništava jedna zemlja onda se sistematski prvo uništavaju porodice. Ratovi, raseljavanje, nemaština, prodaja svega što se prodati može, nezaposlenost, otkazi, na sve to nam sada treba i parada ponosa, pa ćemo videti šta će dalje da nam narede da uradimo. Jebo ih patak sve redom.

 • Zeljko Veljkovic

  22. septembra 2009. at 00:19

  „Ako homoseksualnost nije bolest, onda ni pedofilija nije bolest, incest takođe može da se odobri po Ustavu.“

  Homoseksualnost nije bolest, tako kaze Svetska zdravstvena organizacija. Osporavati taj stav isto je kao i leciti ljude pijavicama i krilima slepog misa.
  I pedofilija i incest, za razliku od homoseksualnih odnosa, podrazumevaju krivicno delo bludne radnje nad maloletnom osobom i kaznjivi su prema propisima Republike Srbije. Parada ponosa nije bila zamisljena kao orgijanje vec kao borba za prava onih koji su u Srbiji brutalno diskriminisani.
  LGBT populacija ni na koji nacin Paradom ponosa nije nameravala da ospori prava drugih socijalnih i manjinskih grupa, vec prosto da ukaze na svoje probleme. Ako bi cekali da se u Srbiji rese svi ostali problemi, pa onda resavali svoje, onda bolje dane verovatno ne bi ni docekali.

  Gospodine Ladjevicu, prvi put sam na vasem blogu i iskreno nisam ocekivao da cu ovde naici na homofobiju i fasizam.

 • Borsky

  22. septembra 2009. at 06:46

  Ne bih se složio sa Vama Željko. Nemam ništa protiv homosekualaca. Sa nekolicinom saradjujem i radim i nikada nisam imao sukob ili nekoga od njih povredio svojim stavom ali sam protiv paradiranja takve grupe centrom Beograda.

  Bilo kako bilo čovečanstvo počiva na određenim prirodnim pravilima i zahvljujući njima funkcioniše i napreduje jer ni Vas ni mene ne bi bilo da je prirodno da dve osobe istog pola usvoje i odgajaju dete. U stvari da je to prirodno ne znam koga bi usvojili,.

  Ne znam gde ste našli fašizam na mom blogu jer da ga ima Vaš komentar sigurno ne bi bio tu gde jeste.

  Dobrodošli na Borsky ONLINE. Nadam se da nas različiti pogledi na određene teme neće sprečiti da i dalje diskutujemo uz molbu da ne prišivate svakojake ocene i senzacionalistički delujete na moje čitaoce. Ovaj blog postoji više od tri godine i još nijednom nisam dozvolio prozivke po nacionalnoj, verskoj ili seksualnoj opredeljenosti i to svi znaju, tako da je nazvati moj blog stecištem homofobije izviničete čista neumerenost i zlonamernost.

 • Charolija

  22. septembra 2009. at 13:15

  Evo mene nije mrzelo da pronađem u medicinskim knjigama da ni homoseksualnost, a ni pedofilija nisu bolesti. Šta su onda?

  To su seksualne perverzije i spadaju u istu grupu i ovim redosledom su poređane. Sasvim slučajno ili namerno ne znam, ali ide ovako:
  – homoseksualnost
  – pedofilija
  – gerontofilija
  – nekrofilija ili nekromanija
  – zoofilija
  – narcizam
  – nimfomanija
  – satirijaza
  – sadizam
  – autosadizam
  – zoosadizam
  – strangulacija
  – pikerstvo
  – verbalni sadizam
  – mazohizam
  – eksibicionizam
  – kandaulizam
  – fetišizam
  – froterstvo
  – koprofilija
  – urolagnija
  – ekuterstvo
  – reniflerstvo
  – transvestitizam
  – pigmalionizam
  – dendrofilija
  – mizofilija
  – klistiromanija

  Sada si ti fašista zato što nisi seksualno perverzan? Ne razumem. Pedofilija je krivično delo zato što je u pitanju seksualno opštenje sa maloletnim bićem, ali incest može da se dešava i između punoletnih osoba, zar ne? Incest je nekada bio sasvim normalna pojava, sve se dešavalo u okviru familije, da se ne bi rasipalo stečeno bogatstvo.

  Znači svi iz ove navedene grupe mogu da se okupe i da traže svoja prava. Što da ne budemo perverzni, sve je to normalno i prirodno? 🙄

 • Zeljko Veljkovic

  22. septembra 2009. at 22:52

  @Charolija
  Mogu li dobiti reference pomenutih knjiga?

  @Borsky
  Obojica znamo da sam sklon impulsivnim reakcijama, ali… prvi tekst koji sam procitao na ovom blogu, kao i komentari na tekst, jasno su homofobicni. Zao mi je zbog toga. Ako je potrebno, mogu obrazloziti ovaj stav.

 • Borsky

  23. septembra 2009. at 06:52

  Bilo bi dobro da nam objasniš, na osnovu čega si došao do zaključka da na blogu nailaziš na elemente fašizma.

  Za reakcije znam, i sam sam sklon burnim i ishitrenim reakcijama koje mi zameraju, ali jednostavno ne umem da idem od bloga do bloga i „slažem se“ sa komentatorima. Ukoliko se sa nekim slažem ne pišem i ne prepisujem, a ukoliko imam svoj stav, napišem i to baš onako kako mislim.

  Čemu treba da služe komentari od dve – tri reči ili dva smajlija.