Panika u Izraelu: Meteor ili novi rat?

Stanovnici severnog i centralnog dela Izraela videli su veliki meteor na nebu koji se kretao velikom brzinom, od istoka ka zapadu, što je kod mnogih izazvalo strah misleći da je u pitanju raketa ili neidentifikovani leteći objekat.

Meteor je u utorak uveče prošao velikom brzom, posle čega su usledili brojni pozivi policiji i medijima, a astronomi koji nisu predvideli prolazak meteora, bili su, izgleda, zbunjeni.

„Registrovano je nekoliko poziva gradjana koji su rekli da su videli svetleći trag u okrugu Šaron. Mi smo proveravali s izraelskim odbrambenim snagama i njihovim kopnenim jedinicima i nismo došli do objašnjenja“, rekao je portparol policije.

Ram Rafaeli izjavio je za izraelske novine da se, krečeći kuću, popeo na krov sa sinovima i tada mu je najstarji sin skrenuo pažnju na svetleći objekat „koji je ostavio dugačak trag prelazeći preko neba“.

„Bio je beo i blistav i ostavljao je za sobom jaku svetlost. Kao čovek koji se bavi egzaktnim naukama, ne verujem u vanzemaljce. Moguće da se dogodilo da je meteor ušao u atmosferu, a prizor je bio divan,“ rekao je Rafaeli.

Drugi očevici su primetili da je meteor imao dva traga.

Jigal Pal – El, predsedavajući izraelskog astronomskog udruženja i direktor jedne opservatorije kraj Tel Aviva izjavio je da „meteori ulaze u atmosferu sve vreme“ i da se ne radi i nečemu što se retko dešava.

„Razlog što smo mogli da primetimo meteor je što je bio relativno velik. Većina ih ne teži više od jednog hiljaditog dela grama, a ovaj je verovatno težio nekoliko,“ rekao je Pal -El za izraleski vojni radio.

(Tanjug / MONDO)