OTVOREN 174 “OKTOBERFEST“

RTS – Subota, Septembar 22, 2007 16:55

U Minhenu je, otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave označen početak tradicionalnog, 174. ‘Oktoberfesta’, koji će u bavarskoj prestonici trajati do 7. oktobra i okupiti, kako se očekuje, više od šest miliona posetilaca.

Oktobergirls.jpg
Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena, ovoga puta Kristijanu Udeu iz Socijaldemokratske partije [SPD].
Ude je sa tri udarca tačno u podne, pred brojnim televizijskim kamerama, prvu kriglu ponudio odlazećem predsedniku bavarske vlade Edmundu Štojberu, koji je lider konzervativne Hrišćansko-socijalne unije [CSU].
Tradicionalni festival i ove godine, kao i prethodnih par, biće u znaku pojačanih mera bezbednosti zbog straha od terorizma. Portparol minhenske policije Volfgang Venger je izjavio da je oko 300 policajaca stalno angažovano na “Oktoberfestu“ mada ne postoje konkretni znaci za mogući teroristički napad.
Za sigurnost gostiji najčuvenijeg u svetu festivala piva i muzike, angažovana su i “sva čuda tehnike“, montirane kamere za nadgledanje, a prisutni su i psi-tragači, specijalno obučeni za otkrivanje ekploziva.
Organizatori očekuju, za vreme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva. Cena napitku je pak porasla u odnosu na prošlu godinu za oko 35-40 centi po “masu“, kako u Minhenu nazivaju litarsku kriglu, koja će se ove godine kretati od 7,30 do 7,90 evra.
Posetioci “Oktoberfesta“ će ovog puta moći će da se zabavlja na površini velikoj čak 31 hektar na kojima je raspoređeno 14 velikih šatora sa 100.000 mesta za sedenje.
Kulinarske specijalitete će ponuditi 77 firmi, a kao i obično biće točeno samo minhensko pivo iz šest velikih pivara.
Na festivalu će biti zaposleno oko 12.000 ljudi
‘Oktoberfest’, zaštitni znak Bavarske, održava se duže od 190 godina, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine….pa se poljana, gde se festival održava naziva ‘Terezine livade’.
U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim je produžena na dve nedelje.
‘Oktoberfest’ počinje uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja festivala za narednih desetak godina.