Otkrivene faraonske grobnice iz vremena Ramzesa II

Egipatski arheolozi otkrili su u Sakari, jugozapadno od Kaira, grobnice koje potiču iz vremena Ramzesa II u kojima je pronađen i jedan sarkofag i deo jedne mumije, saopštio je Viši savet za egipatske antikvitete.
Stručnjaci Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu duboko u zemlji otkrili su veći broj grobnica iz vremena Ramzesa II koji je vladao od 1279. do 1213. godine pre nove ere, izjavio je predsednik Višeg saveta Zahi Havas, prenele su agencije.

f-ramses.jpg

Jedan kameni sarkofag pronađen je na dubini od 12 metara. Pripada Sekhmet Nefret, majci kultnog sveštenika iz Mikerinosa, kralja pete dinastije i osnivača treće piramide u Gizi, naveo je Havas. „Činjenica da su njenog sina zvali ‘sveštenikom iz Mikerinosa’ uprkos vremenske razlike od skoro 2.000 godina između vremena kada je živela Sekhmet Nefret i vladavine Mikerinosa, znači da su Egipćani nastavili da održavaju kult tog kralja dugo nakon njegove smrti“, istakao je Havas.
Ova u suštini zajednička grobnica duga je dva metra i široka 1,5 metar, a sastoji se od više udubljenja na različitim dubinama od 7 do 30 metara. Otkrivena grobna mesta svedoče da je grobnica sagrađena tokom 19. dinastije bila korišćena i u narednim epohama, ocenili su stručnjaci sa Arheološkog fakulteta u Kairu. U otvorima iskopanim u steni, namenjenim polaganju mumija, pronađen je i donji deo jedne mumije.

Autor: Tanjug | 15.08.2007 – 12:10

Objaio Blic ONLINE