Odlazak pozorišnog heroja

GLUMAC i reditelj Milenko Zablaćanski, preminuo je u utorak na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu od posledica saobraćajne nesreće, koja se dogodila 5. janura, u podnožju Zlatibora, blizu skretanja za Čajetinu.
Zablaćanski je tada zadobio teške povrede glave, a istog dana mu je operisan hematom na mozgu i poznati glumac je od tada bio u stanju kome. Posle hitne hirurške interevencije u Užicu, prevezen je na beogradsku Vojno-medicinsku akademiju, gde su se lekari sve do utorka borili za njegov život.
Kolege Milenka Zablaćanskog u matičnoj kući, Pozorištu na Terazijama, pratile su iz sata u sat njegovo zdravstveno stanje, a svi protekli dani protekli su u znaku neprestane brige i podrške omiljenom prijatelju i umetniku. I svi su se do poslednjeg časa nadali – jak je, izdržaće…

zablacanski.jpg
U njegovom pozorištu sećaju se kako je Zablaćanski pred sam kraj prošle godine igrao „kao pred nevolju“. Kažu da je tokom decembra odigrao toliki broj predstava da se to maltene kosi sa zakonima fizike, a da su ovacije ushićene publike upravo ovom glumcu postale svakodnevica. Sa tugom pominju i kako je zadovoljstvo ostvarenim bilo evidentno u danima neposredno pred nesreću, te da su ga više puta čuli kako izražava želju da mu naredna godina bude toliko uspešna koliko i prošla. Ne samo on, već i njegove kolege smatraju da se Zablaćanski raskošno razmahnuo i kao čovek i kao umetnik i bio na najboljem putu da u potpunosti i na najlepši način izrazi i do kraja ostvari svoje ljudske i glumačke potencijale.

Poslednje dve nedelje njegovu tragediju, ali i tragediju njegove porodice srpska javnost pratila je iz minuta u minut. Najviši zvaničnici su se angažovali da se posle operacije u Užicu obezbedi helikopter, kako bi se glumac prevezao na VMA i učinilo sve da se njegov život spase.
Rođen je 1955. godine u Bogatiću. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević.
Omiljenog glumca, prvaka Pozorišta na Terazijama, publika je u ovoj sezoni gledala (većinom u glavnim ulogama) u predstavama „Heroji“, „Svadba u kupatilu“, „Svetlosti pozornice“, kabareu „Zamisli život“ i duodrami „Trajkovići“. U istom pozorištu, ali i na drugim scenama, pamte se njegove role u „Ljubinku i Desanki“, „Jubileju“, „Neprijatelju naroda“, „Lutki s naslovne strane“, „Alanu Fordu“….
Širu popularnost stekao je igrajući u televizijskim dramama, a posebno u serijama Siniše Pavića „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“ i „Bela lađa“. U filmu Zdravka Šotre „Gde cveta limun žut“ tumačio je lik američkog novinara Džona Rida.

SAOPŠTENJE
PORED svih preduzetih mera intenzivnog lečenja i posle višednevne borbe za život, nakon teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, glumac Milenko Zablaćanski preminuo je u utorak u 17.05 na Vojno-medicinskoj akademiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.