Obrad Kesić – Šta je razlog za veselje

O Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovu i predsedničkim izborima

Juče kada sam stigao kući dočekao me je veseo glas mog sina koji je blistao od sreće i rekao: ,,Stari, otvaraj šampanjac, slavimo večeras”. To me je dosta zbunilo, jer on ima šesnaest godina i nisam razumeo šta slavimo.

Ja: ,,A što? Ako misliš na podršku Kenedija Obami, to jeste dobro ali neće biti odlučujući faktor u predizbornoj trci između njega i Hilari”.

obrad-kesic.jpg

On: ,,Ma kakav Kenedi, ja govorim o nečemu što je mnogo važnije. Srbija je potpisala ugovor sa Evropskom unijom, zar nisi čuo?”.

To me je još više zbunilo, jer je on više Amerikanac nego što je Srbin, ali sam shvatio da je dovoljno Srbin da ga je zbunila vest o potpisivanju prelaznog sporazuma između Srbije i Evropske unije.

Na to mu odgovorih: ,,Prerano je, sine, da slavimo, ovo je samo prelazni sporazum, a onaj koji je trebalo da bude potpisan – taj će možda biti potpisan vrlo brzo”.

Ovo je sada njega još više zbunilo.

On:,,Kakav prelazni sporazum, šta znači prelazni sporazum?”.

Ja:,,To znači da je EU u ovom momentu procenila, zbog legalizma i pricipijelnosti nekih svojih članova, da ne može da potpiše sporazum sa Srbijom jer bi to narušilo vladavinu prava i principijelnost cele EU, ali zbog toga što im je stalo do Srbije oni su ipak potpisali prelazni sporazum”.

On:,,Da li su druge države imale taj prelazni sporazum”?

Ja: ,,Nisu, ali je nešto slično napravljeno i sa Hrvatskom”.

On:,,Znači, Srbija je dobila jedan sporazum više od ostalih, pa to je neki uspeh”. I nastavio:

,,Ali malopre si nešto rekao što je mnogo bitnije, ipak trebalo bi da slavimo. Rekao si da nisu potpisali sporazum koji su obećali da će da potpišu zato što su legalisti i zato što su principijelni. Pa to je fantastična vest, to znači da nema šanse da će oni da priznaju nezavisnost Kosova”,ponovo se obradovao.

Ja:,,Pa nije baš tako. U suštini, većina, uključujući i one zemlje koje su zbog principa odbile da potpišu sporazum sa Srbijom, misli da međunarodno pravo i Savet bezbednosti ne smeju da budu prepreka za nezavisnost Kosova iz praktičnih razloga; najvažniji među njima jeste njihovo uverenje da je nezavisnost jedino stabilno rešenje”.

On: ,,Čekaj, sada mi ništa nije jasno”. Znači, zbog toga što Srbija nije ispunila svoje obaveze prema Haškom tribunalu i zbog poštovanja međunarodnog prava, EU ne može da potpiše sporazum sa Srbijom, a istovremeno i mimo međunarodnog prava neke njene članice mogu da priznaju nezavisnost Kosova”.

Sada sam ja počeo da se zbunjujem i objašnjavam mu: ,,Pa, znaš i nije to tako, možda izgleda tako na prvi pogled, ali je mnogo važnije to da su nam oni iskreni prijatelji” da bi me on u ovome presekao i rekao: ,,Da, sada sve shvatam, oni ovo rade sve iz političkih razloga, oni hoće da onaj Nikola pobedi”.

Ja:,,Koji Nikola?”, pitam ponovo zbunjeno.

On:,,Onaj Nikola koji se kandidovao protiv sadašnjeg predsednika Srbije”.

Ja: „Ma ne, nije to,oni ne misle da bi njegova pobeda bila dobra za Srbiju”.

On:,,Ako je tako zašto onda sve ovo rade?”.

Ja sam mu odgovorio na jedini način na koji sam mogao i umeo, a to je da previše postavlja pitanja i poslao ga da radi domaći zadatak.

Obrad Kesić – Politika ONLINE
[objavljeno: 31/01/2008.]