Novinar sam – tim se dičim …

Svakojakih je vesti ovih dana bilo iz Bora ali i čitave Srbije, i to je pogotovo za nas koji smo daleko negde u ko zna kom kraju Sveta, bilo važno ili možda bolje reći najvažnije. Posle izbora koji su održani u prošlu nedelju dešavalo se toliko toga, i uz gomilu stranačkih i onih drugih prepucavanja se ni sličajno ne bi moglo reći da ozbiljnijih vesti nema . Čitali smo ipak polu-saopštenja i nama svojstvena postizborna palanačka preklapanja, imali pred sobom gomilu nerazjašnjenih postizbornih kombinacija ali niko se od gospode novinara nije usudio da o tome napiše ozbiljnije ni jedan jedini red. O malo analitike osvrta na neke evidentne pojave na političkoj sceni grada u poslednje dve godine ili više, i da ne govorimo.

Dobro, možda o nekim zakulisanim radnjama i ne treba pre vremena previše pisati i komentrisati pa je pametnije sačekati da se stvar razvije ili bolje reći okonča.

Centralna vest po izboru profesionalnog novinarskog konzilijuma grada pored samo još dve ili čak možda tri bajate i prepoznatljive teme (čitaj : ništa novo), koja vodi u grad Bor na svim pretraživačima juče i danas predstavlja nam misteriozno, nerazjašnjeno i kako kažu neshvatljivo razbojništvo izvesnog gospodina koji je ukrao iz gradske biblioteke preko 3.000 knjiga.

Zaista „senzacionalno“.

Ne kažem da je to prihvatljivo i još manje opravdavam postupak pomenutog ljubitelja pisane reči ali se pitam da li se posle dve decenije posrtanja, loše slike o gradu i boranima uopšte, neuspele privatizacije, izbornih rezultata i gomile problema koji muče grad moglo barem koliko toliko razmisliti o tome šta treba a šta ne pisati i o čemu obaveštavati javnost. Moramo li uvek biti u očima drugih nepopravljivi idioti ili će se taj trend voljom nekih neidentifikovanih „letećih“ tajnih sila nastaviti i ubuduće. Dok drugi kriju loše i istiću ono dobro uz dosta preuveličavanja i neskrivenog laganja mi sami sebe lajemo sa izuzetnim zadovoljstvom i žarom u svojevrsnoj utakmici – ko će više.

Ima li žeđ naših profesinalnih novinara meru i granicu i imaju li ikakvu ideju po kojoj bi dalje radili svoj posao na jedan korektan i opšte koristan način ili će nas i dalje predstvaljati „objektivno i sa izuzetnom reporterskom doktrinom“ čitvamo Svetu.

Gospodo novinari imate vi u gradu Boru niz mladih ljudi koji su šampioni Balkana i Evrope u svojim sportovima ili drugim aktivnostima, imate najbolji izvidjački odred na Balkanu, imate najbolju blogersku zajednicu u Evropi i pregršt drugih primera ali se nikada niste „usudili“ da o tome napišete ni jedan jedini red. Vama je „vest“ da nas sve zbog stotinu ili dve eura predstavite kao kleptomane i degenerike jer to i nije tako teško i ne iziskuje posebe mentalne napore.

Traba li još šta reći – recite vi…. jer mi je muka od „realnih izveštaja“, „uzdražanih reporterskih ocena“ „novinarske odmerenosti“ i svih ostalih sranja kojima smo ovo što nam je ostalo od grada zatrovali u nameri da i to malo pameti i lepote oteramo zauvek.