Nemaju za plate, a žele dopisništvo u Beogradu

Autor  /Foto: Saša Trifunović | 28.10.2008. – Blic ONLINE

Bivši upravni odbor borskog Javnog preduzeća „Štampa, radio i film”, u čijem sastavu posluje regionalna Radio-televizija Bor, odlučio je da otvori dopisništvo u Beogradu, iako zaposleni nisu dobili plate od avgusta, a preti im i oduzimanje dozvole za emitovanje jer nemaju novca da plate naknadu za frekvenciju i održavanje predajnika. Prostorije za beogradsko dopisništvo zakupljene su za 500 evra mesečno u zgradi SPS na Studentskom trgu. Ništa ne bi bilo neobično da se ne radi o prostorijama čiji je vlasnik preduzeće „Beoton”, za čijeg vlasnika slovi Saša Mirković, tadašnji predsednik UO „Šrifa”, a sada član opštinskog veća. „Beoton” je „Šrifu” ustupio 78 kvadrata po ceni od sedam evra po kvadratu, saznaje „Blic” Osim zakupa prostorija, bivši UO je doneo odluku da sa beogradskim novinarom Sašom Gajovićem, koji bi bio dopisnik, potpiše ugovor o mesečnim primanjima od 32.000 dinara. Potpisan je i ugovor o primanjima sa bivšim direktorom „Politike” Draganom Hadži Antićem, koji je kao glavni i odgovorni urednika borske RTV, što bi mu bio dopunski rad od 13 sati nedeljno, za mesečnu nadoknadu od 39.000 dinara. Antić je, međutim, u ovoj firmi boravio svega tri puta.
Analiza svih ovih ugovora trebalo je da se nađe na stolu novog upravnog odbora „Šrifa”, čije je održavanje sprečio član opštinskog veća i pomoćnik direktora ovog preduzeća Budimir Milutinović, jer je navodno odlučeno da će o neizvesnoj sudbini te medijske kuće, kojoj u decembru preti oduzimanje frekvencije, biti doneta politička odluka.
Članovi Upravnog odbora su saznali i da „Šrif” ima sklopljen ugovor sa advokatom Saše Mirkovića, Miljkanom Karličićem, bivšim pomoćnikom Aleksandra Vučića dok je bio ministar za informisanje, ali su im detalji ugovora ostali nepoznati.
Novinari, snimatelji i ostali zaposleni štrajkuju već nekoliko nedelja tražeći zarade, pa se sa frekvencija radio-televizije emituje isključivo klasična muzika sa kratkim vestima u četiri termina. I dok zaposleni iz straha za svoju sudbinu za „Blic” nisu želeli da govore, pomoćnik direktora za razvoj programa Boban Jovanović ne vidi šta je loše u tome da borski medij dobije dopisništvo u Beogradu, ocenjujući da tu nema sukoba interesa.
– Procenili smo da bi za Bor bilo dobro da ima dopisnika u glavnom gradu, odakle se slivaju sve informacije koje se tiču raznih fondova i projekata gde bi Bor mogao da konkuriše. Plan oko dopisništva bio je vrlo ambiciozan i to je trebalo da kasnije preraste i u mini studio. Prostorije smo dobili za svega sedam evra po kvadratu, što je smešno niska cena za centar Beograda – kaže Jovanović.

Dozvola za emitovanje košta 300.000 evra
Vršilac dužnosti direktora „Šrifa” Nebojša Đuričić kaže za „Blic” da ugovor o zakupu prostorija u Beogradu još nije zaživeo, kao i da Dragan Hadži Antić do sada nije dobio ni dinar. Povodom opasnosti da „Šrif” izgubi frekvenciju za emitovanje, Boban Jovanović naglašava da je za nabavku opreme koju propisuje Ratel potrebno oko 300.000 evra i da je opštini predloženo da bude sadužnik „Šrifa” prilikom zaduženja za taj iznos.
– Do sada u opštini nije bilo sluha da se ovaj plan sprovede u delo i počinjem da sumnjam da neko od političara ima interes da se ova regionalna televizija ugasi – kaže Jovanović.