Nema bora – nema ni cigareta

Automati za prodaju cigareta u Japanu, gde je pušenje zabranjeno osobama mlađim od 20 godina, uskoro će početi da broje bore na licu kupaca kako bi ustanovili da li su dovoljno stari da mogu da puše.

Prema novim zakonskim merama, koje stupaju na snagu u julu, 570.000 automata za prodaju duvana postavljenih širom zemlje biće opremljeni sistemom za identifikaciju starosne dobi kupaca putem proučavanja crta lica.
Kupac će morati da gleda u digitalnu kameru prikačenu za automat i povezanu za uređaj koji će uporediti njegove facijalne osobine – poput bora oko očiju, strukture kostiju i opuštenosti kože, sa podacima 100.000 ljudi, kazala je Hađime Jamamoto, portparol kompanije “Fudžitaka” koja je proizvela ovaj sistem.
“Pomoću facijalnog prepoznavanja, ukoliko ste odrasla osoba, moći ćete da kupujete cigarete kao i dosad. Time se rešava i problem maloletnika koji pozajmljuju ličnu kartu od starije osobe da bi kupili cigarete”, kazala je ona.
Japansko ministarstvo finansija već je odobrilo upotrebu smart kartice “tapso”, koja služi za identifikaciju godina, kao i sistem za utvrđivanje starosne dobi pomoću vozačke dozvole.
Jamamoto tvrdi da se sistemom može identifikovati oko 90 odsto kupaca. Preostalih 10 odsto iz tzv. “sive zone” – maloletnici koji deluju starije i odrasli koji su zadržali mladalački izgled moraće da prođu dodatnu proveru, ubacujući u automat vozačku dozvolu.

Pušenje među maloletnicima je u padu u Japanu poslednjih godina, ali je 2004. jedno istraživanje pokazalo da 13 odsto dečaka i četiri odsto devojčica starosne dobi između 17 i 18 godina svakodnevno puši.

Izvor: B92