Na šta utiče pad evra

18. oktobar 2007. | 16:58 | Izvor: B92

Beograd — Tokom poslednjih nekoliko dana kurs dinara u odnosu na evro u stalnom rastu.

Danas je tzv. gornji kurs na nivou 77,6 dinara za evro. Pavle Petrović, glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora, kaže da zbog pada kursa evra strana uvozna roba ne bi trebalo da pojeftini, ali da bi do toga moglo da dođe u slučaju dugoročnijeg sistematskog pada kursa.

„Za godinu dana te promene kursa ne mogu da izazovu veće promene cena dobara. U 2007. smo imali više promena kursa, od 79 na 82, sada je 78, a takve promene kursa kod trgovaca ne dovode do promene cene jer oni žele da na neki način izglačaju te promene da ne bi svaki čas menjali i to je nešto što se dešava i u razvijenijim tržišnim provredama“, kaže on.

Petrović je objasnio da će pad evra uticati na smanjenje inflacije, ali i da bi mogao da ima različite uticaje na građane i privredu. „To je dobra vest za građane jer znači veću kupovnu snagu. Za privredu je lošpa vest jer pad kursa smanjuje konkurentnost i sposobnost privrede, i one koja izvozi, i domaće privrede, koja konkuriše stranom uvozu. To je potencijalna opasnost na srednji rok“, kaže on.


kompletan tekst >>